Vrtić 12. srpnja 2022.

Trebaju li djeca u vrtiću prati zube? Mišljenja roditelja su podijeljena

Foto: Shutterstock ;Trebaju li djeca u vrtiću prati zube? Roditelji su podijeljeni
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Je li četkicama i pasti za zube mjesto u vrtićima? U nastavku pročitaj što misle roditelji mališana...

U sklopu Nacionalnog programa Zubna putovnica, 2019. godine u mnogim se vrtićima i školama provodio pilot-projekt nadziranog četkanja zubi koji je bio usmjeren prevenciji karijesa i očuvanju dobrog oralnog zdravlja djece. Projekt se provodio od mjeseca ožujka do mjeseca lipnja 2019. godine u 10 osnovnih škola i 11 vrtića u 6 županija.  Iako je projekt je pokazao dobre rezultate, dolaskom pandemije, ova je praksa u većini dječjih vrtića prekinuta, a djeca su svoje zubne četkice i paste vratila doma.

To je potaknulo tatu Zorana da putem Facebook stranice udruge SIDRO, koja okuplja odgojitelje, postavi pitanje roditeljima i odgojiteljima, peru li djeca zube u vrtiću. "Peru li vaša djeca zube u vrtiću? Kao roditelj smatram da bi u vrtiću trebali usvajati zdrave navike", napisao je u objavi tata Zoran. Mnogi su se uključili u raspravu i podijelili svoje mišljenje, a najzanimljivije odgovore roditelja odlučili smo podijeliti s vama u nastavku.

 | Author: Facebook Foto: Facebook

"Kod nas u vrtiću je pranje zubića bila svakodnevna rutina. Do korone. Nisam imala ništa protiv. Jedna odgojiteljica je uvijek bila s njima u kupaoni dok su prali zube. Ne bi mi ni sad to bio problem", napisala je mama Jasminka. 

Još jedna mam podržava pranje zubi u vrtiću: "Radim u jednom privatnom vrtiću u Zagrebu i kod nas se zubi svakodnevnu peru nakon ručka i mislim da je to sasvim ok, te podržavam to."

"Koliko roditelja ne pere zube, niti vodi djecu kod zubara, kako će onda imati dobre navike. Mnogim klincima su zubi katastrofa, čast izuzecima. Moji klinci su prali zube i u vrtiću i doma. Sve ovisi naravno o uvjetima u vrtiću", napisala je jedna mama.

"Kao roditelj bila sam protiv i moja djeca nisu prala zube u vrtiću. Kao odgojitelj, sretna sam što roditelji djece iz moje skupine ne žele da im djeca peru zube u vrtiću nego kod kuće, ujutro i navečer. Perete li vi, tata Zoran, zube na poslu", upitala je jedna mama tatu Zorana. 

"Smatram da bi u roditeljskom domu trebali usvajati zdrave navike", složila se jedna mama.

Još jedna mama smatra da četkicama za zube nije mjesto u vrtiću. "Ne. I kao roditelj podržavam da se ne peru zubi u vrtiću. Djeca peru zube doma. Valjda ih kao roditelji to možemo naučiti sami. Osim toga, gdje bi trebale stajati sve te četkice?", napisala je.

"Dugo godina radila sam kao zubni asistent. U timu sa stomatologom obilazili smo niže razrede osnovnih škola, te im pokazivali i objašnjavali o pravilnom četkanju zubića. Moje mišljenje, nakon svega što sam vidjela, je da djeca ipak naviku pranja zubi i održavanje higijene usne šupljine, ne stječu u vrtićima, školama ili slično, nego doma. To je nešto najlošije (pristojno i blago rečeno), što sam u svojoj dugogodišnjoj praksi vidjela", komentirala je jedna osoba. 

"Tata Zoran, molim vaš odgovor. Koliko vama kao roditeljima treba vremena da s djetetom operete zube? Sad to vrijeme pomnožite s npr. 20. A gdje je sve ostalo što mi odgajatelji svakodnevno radimo s djecom? Primjerice, samo pranje ruku njih 20 traje oko 20-tak minuta, a nakon toga još mi imamo pobrisati kupaonu (jer je iza njih sve ostalo mokro)", poručila je jedna mama. 

Podržavaš li pranje zubi u vrtićima? Napiši nam svoje mišljenje u komentarima.

Možda te zanima... Opreza nikad dosta: Mala se djeca mogu lako ozlijediti četkicom za zube Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.