Vrtić 29. listopada 2022.

Psorijaza kod djece: Dermatologinja prof. Kaštelan objašnjava uzrok, simptome i liječenje

Psorijaza
Foto: Unsplash+ ; Psorijaza kod djece
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Psorijaza je jedna od najčešćih kroničnih kožnih bolesti, a svake godine psorijaza se dijagnosticira u 20000 djece do desete godine života. Dermatologinja prof. dr. sc. Marija Kaštelan, voditeljica referentnog centra za psorijazu Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, u nastavku objašnjava što je psorijaza, koji su uzroci te kako se liječi psorijaza u dječjoj dobi.

Psorijaza je kronična, sustavna, upalna bolest koja se može pojaviti u bilo kojoj starosnoj dobi, međutim prvi simptomi bolesti najčešće se pojavljuju u dobi između 15 i 25 godine života. U svijetu od psorijaze boluje 2-3% pučanstva, od toga čak 1% oboljelih razvija psorijazu u dječjoj dobi. Psorijaza se može pojaviti već u najranijem djetinjstvu, a učestalost kontinuirano raste tijekom adolescencije, objašnjava dermatologinja prof. dr. sc. Marija Kaštelan iz Poliklinike 3DERM

Što je psorijaza i kako je prepoznati?

Tipične kožne promjene su crvena, pločasta, izdignuta područja prekrivena debelim naslagama srebrno bijelih ljusaka, simetrično raspoređena na laktovima, koljenima i vlasištu. Takve promjene mogu prekrivati i veće površine kože, mogu se pojaviti na trupu, leđima, trbuhu, nogama i rukama. Osim vlasišta, psorijaza može zahvatiti i nokte, na kojima se vide brojne sitne točkaste udubine ili žućkaste mrlje. Čest simptom bolesti je svrbež, a grebanje može dodatno pogoršati bolest. Danas se psorijaza smatra upalnom multisustavnom bolešću koja uz kožu može zahvatiti i zglobove, a češće se razvijaju i bolesti poput dijabetesa te bolesti srca I krvnih žila, objašnjava profesorica Kaštelan. 

Koji je uzrok bolesti?

Psorijaza je upalna, ali nezarazna bolest, međutim još uvijek u cijelosti ne znamo točan uzrok bolesti. Nasljeđe odnosno genetika ima veliku ulogu u nastanku bolesti. Ako oba roditelja boluju od psorijaze, vjerojatnost da će je imati i djeca iznosi čak 50 posto.

Stoga, treba istaknuti da je psorijaza multifaktorijelna bolest i nastaje međudjelovanjem različitih gena i čimbenika okoliša, poput stresa ili pak streptokokne infekcije. Čimbenici rizika za pojavu psorijaze u djece s genetskom podlogom su najčešće angina uzrokovana beta hemolitičkim Streptokokom i perianalna streptodermija, ozljede kože i emocionalni stress. Na nastanak i svako sljedeće pogoršanje psorijaze dječje dobi utječe i pretilost te pasivno pušenje. Treba istaknuti da je nakon nekog vanjskog ili unutrašnjeg poticaja, dakle stresa i/ili streptokokne infekcije, moguće naglo širenje promjena i ponekad generalizacija bolesti odnosno zahvaćanje cijelog trupa i udova crvenim, ljuskavim promjenama.

Kakav je tijek psorijaze u dječjoj dobi?

Psorijazu dječje dobi karakterizira kroničan, i nepredvidiv tijek bolesti praćen poboljšanjima i pogoršanjima bolesti. Takav kroničan tijek psorijaze izrazito negativno utječe na kvalitetu života oboljele djece i njihovih obitelji. Upravo zato ranim, učinkovitim i sigurnim liječenjem djece sa psorijazom možemo spriječiti kumulativan učinak psorijaze na fizičko i mentalno zdravlje djece i adolescenata.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Koje se pridružene bolesti pojavljuju uz psorijazu?

Psorijaza je sustavna bolest, stoga se i u dječjoj dobi mogu pojaviti brojne pridružene bolesti tzv. komorbiditeti poput psorijatičnog artritisa, poremećaja lipida u vidu dislipidemije, pretilosti, metaboličkog sindroma i depresije. Većina djece obolijeva od psorijatičnog artritisa u dobi od 2 do 3 i 10 do 12 godina života. U čak 80% djece oboljele od artritisa, zahvaćenost zglobova pojavljuje se prije pojave kožnih promjena. Oboljela djeca se često žale na bolnost, otok i ukočenost zglobova tijekom dužeg mirovanja ili ujutro nakon buđenja, objašnjava prof. dr. sc. Marija Kaštelan iz Poliklinike 3DERM

Poput odraslih, djeca oboljela od psorijaze su češće deblja od svojih vršnjaka. Vremenski slijed pojavnosti pretilosti i psorijaze ukazuje da su psorijaza i pretilost usko povezani. Pretilost odnosno debljina važan je čimbenik rizika za rani razvoj bolesti srca i krvnih žila. Upravo stoga je izuzetno važna rana regulacija tjelesne težine kod pretile djece oboljele od psorijaze, a u liječenje takve djece svakako preporučam uključiti nutricionistu i endokrinologa. 

Utvrđena je povezanost psorijaze i povišenog tlaka u djece oboljele od psorijaze. Stoga preporučam jedamput godišnje kontrolu krvnog tlaka u djece starije od tri godine. Dijabetes tip 1 i tip 2 se češće pojavljaju u pretile djece sa psorijazom u usporedbi s oboljelima normalne tjelesne težine. Preporučam da se svake tri godine učini probir na dijabetes u sve pretile djece sa psorijazom.

Psorijaza dječje dobi može biti udružena i s upalnim bolestima crijeva poput ulceroznog kolitisa i Crohn-ove bolesti stoga djecu sa sumnjom na upalnu bolest crijeva treba svakako uputiti gastroenterologu.

Psorijaza kod djece | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kako psorijaza u dječjoj dobi utječe na mentalno zdravlje oboljelih?

Vidljive crvene ljuskave kožne promjene su izrazito stresne u bilo kojem periodu života, pa tako zasigurno i u dječjoj dobi. Psorijaza kao bolest utječe na sve aspekte života ne samo oboljelog djeteta nego I cijele obitelji. Oboljela djeca često su predmet izrugivanja druge djece, osjećaju se loše, srame se svoje bolesti i izbjegavaju druženje s drugom djecom. Stigmatizacija oboljelih je glavni uzrok poremećaja mentalnog zdravlja, a emocionalna i socijalna izolacija imaju trajni utjecaj na mentalno zdravlje, objašnjava profesorica Kaštelan. U djece i adolescenata oboljelih od psorijaze uočena je povećana učestalost depresije, anksioznosti i rizičnog ponašanja.  Ako kod oboljelog djeteta primijetimo izbjegavanje druženja s drugom djecom te utjecaj na mentalno zdravlje, svaako preporučam konzultirati i u liječenje uključiti psihologa ili psihijatra.

Što je kapljičasta psorijaza?

Kapljičasta ili guttata psorijaza (od latinske riječi gutta=kap) je oblik psorijaze koji se uglavnom pojavljuje u djece i adolescenata odnosno u osoba mlađih od 30 godina. Obično joj prethodi streptokokna upala grla, angina. Na koži se vide mala crvena uzdignuta žarišta veličine kapljice na trupu, rukama, nogama i u vlasištu. Promjene su prekrivene sitnim bjelkastim ljuskicama. Takav oblik psorijaze može izbiti samo jedanput i povući se ili se može ponavljati, naročito ako dijete ima česte angine.

Kako se liječi psorijaza u djece?

Odluku o vrsti terapije koju ćemo primijeniti donosimo na temelju dobi djeteta, proširenosti bolesti, težine kliničke slike, ali i zahvaćenosti posebnih regija poput lica, vlasišta, šaka, noktiju i genitalne regije. 

Treba istaknuti da je izuzetno važno rano liječiti psorijazu, ne samo u odraslih nego i u dječjoj dobi, kako bismo spriječili napredovanje bolesti kao i razvoj brojnih pridruženih bolesti, poput debljine i dijabetesa, ali također i psihičkih poremećaja kao posljedice stigmatizacije i socijalne izolacije. Danas na raspolaganju imamo brojne nove mogućnosti liječenja posebno za srednje teške I teške oblike bolesti, a cilj je dobra kontrola bolesti. Većina djece oboljele od psorijaze uspješno se liječi lokalnom terapijom. Lokalno se primjenjuju kortikosteroidi, analozi vitamina D i imunomodulatori u obliku masti i krema. Za umjerenu do tešku psorijazu zahtijeva primjenjuje se fototerapije ili različiti oblici sustavne terapije, te u nekim slučajevima i najnovija biološka terapija, objašnjava prof. dr. sc. Marija Kaštelan, voditeljica referentnog centra za psorijazu Ministarstva zdravstva RH.

Liječenje psorijaze | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Koji se pripravci koriste u lokalnom liječenju psorijaze djece?

Lokalni kortikosteroidi u obliku krema, masti, losiona, pjena i gelova su prvi korak u liječenju blage do umjereno teške psorijaze dječje dobi. Najčešće se koriste u fazama pogoršanja bolesti, jedanput ili dva puta dnevno i dovode do smanjenja upale kože, crvenila i ljuskanja. Razlikuju se po jačini i treba ih korititi kratkotrajno kod rasplamsavanja bolesti u dogovoru s liječnikom, dječjim dermatologom, savjetuje prof. dr. sc. Marija Kaštelan.

U dugotrajnom liječenju prednost dajemo kombiniranim pripravcima kortikosteroida i analoga vitamina D koji se primjenjuju jedanput dnevno, u obliku pjene i gela. U liječenju psorijaze vlasišta koristimo lokalnu terapiju u obliku gelova, pjena, losiona i šampona. Za područje lica, vrata, pazuha i pelenske regije preporučujemo lokalne inhibitore kalcineurina, tacrolimusa i pimecrolimusa. 

Koliko je važna primjena “običnih” krema u liječenju  psorijaze dječje dobi?

Emolijentni pripravci su sastavni dio lokalne terapije psorijaze. Važno je svakodnevno njegovati kožu  emolijentnim pripravcima i uljnim kupkama kako bi se oporavila oštećena kožna barijera i smanjio osjećaj svrbeža.

Sunce i psorijaza – kako djeluju?

Od davnina je poznato da je sunčanje I kupanje u moru tzv. Heliomarinoterapija ljekovito u psorijazi tako da u ljetnim mjsecima mališanima preporučujemo bioravak na moru. U zimskim mjesecima djeca i adolescent s proširenom bolesti mogu se uspješno liječiti primjenom fototerapije u specijaliziranim centrima za liječenje psorijaze. Radi se o uređajima koji koriste UVB ili UVA zrake i u oboljelih se nekoliko puta tjedno provodi obasjavanje u fototearpijskim jedinicama, objašnjava profesorica Kaštelan. 

Koriste li se u liječenju psorijaze djece sustavni lijekovi?

Proširena psorijaza djece uz zahvaćenost velike površine tijela kožnim promjenama liječi se i sustavnom terapijom, lijekovima koji se uzimaju u obliku tableta ili injekcija. Takvo liječenje može se primijeniti u oboljele djece starije od 4 godine. Posljednjih nekoliko godina u liječenju psorijaze dječje dobi također primjenjujemo najnovije ciljane lijekove tzv. biološke lijekove koji djeluju protuupalno, sigurni su, a primjenjuju se u obliku potkožnih injekcija jedanput mjesečno.

Imate li neki dodatni savjet za roditelje djece oboljele od psorijaze? Kako roditelji mogu pomoći?

Pomozite svojem djetetu tako što ćete spriječiti dodatnu suhoću te ljuskanje kože i pomoći mu u izbjegavanju okidača koji uzrokuju upalu i pogoršanje bolesti. Svojem djetetu možete dodatno pomoći na način da mu pomognete izbjegavati stresne situacije odnosno uputite ga kako se najbolje suočiti s njima s ciljem one ostave što manji trag na djetetovo mentalno, ali i fizičko zdravlje. U ljetnim mjesecima svakako je korisno kupanje u moru i sunčanje, ali napominjem uz odgovarajuće mjere za zaštitu od sunca.

Također je izuzetno važna svakodnevna njega kože kako bi se obnovila zaštitna barijera i koži vratila vlažnost te smanjilo ljuskanje. Djeca bi se trebala tuširati uljem ili koristiti uljne kupke, a nkon toga nanijeti kreme i losione s dodatkom uree, savjetuje prof. dr. sc. Marija Kaštelan.

Prof.dr.sc. Marija Kaštelan primarijus i specijalist dermatovenerologije pri Klinici za dermatovenerologiju KBC Rijeka i u Poliklinici 3DERM Rijeka. Redoviti je profesor u trajnom zvanju i pročelnik Katedre za dermatovenerologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci. Voditelj je referentnog centra za psorijazu Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. Član je Europske akademije dermatovenerologa te zamjenik predsjednika Hrvatskog dermatovenerološkog društva. 

 

Atopijski dermatitis kod beba Možda te zanima... Atopijski dermatitis kod beba i djece: Dermatologinja prof. Brajac objašnjava uzroke, simptome i liječenje Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.