Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 04. veljače 2022.

Prijateljstva su važna! Kako pomoći djetetu da nauči biti dobar prijatelj?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prijateljstva su važan dio naših života. Prijatelje se može naći unutar obitelji, u vrtiću, susjedstvu, knjižnici, školi..No, biti dobar prijatelj nije nešto što dijete jednostavno ‘pokupi’ trčeći po igralištu i igrajući se u pijesku. Za stvaranje i održavanje prijateljstva treba puno rada i truda, a u tome sudjeluju i roditelji i djeca

Igranje s prijateljima potpomaže emocionalnom razvoju djece, a jedna od primarnih stvari druženja s vršnjacima jest učenje da određenu stvar ili situaciju mogu sagledati na više načina. Kroz prijateljstva djeca razvijaju manje egocentričan pogled na svijet. Kako dijete raste i razvija svoje društvene vještine, sasvim je prirodno da će imati poteškoća s dijeljenjem i sklapanjem prijateljstva. 

Svako dijete tijekom odrastanja doživljava ove izazove. Međutim, postoji nekoliko stvari koje kao roditelj možete učiniti kako biste svom djetetu pomogli sa stekne prijatelje i još važnije da bude dobar prijatelj.

Razgovarajte o važnosti prilagodbe i dijeljenja

Veliki dio učenja kako biti dobar prijatelj svodi se učenje dijeljenja i kompromisa. Naučite svoje dijete da bude prilagodljivo različitim situacijama. To možete učiniti vježbajući kod kuće sa svojom obitelji. Istaknite trenutke kada ste vi prilagodljivi u igri sa svojim mališanom. Na primjer, umjesto da jednostavno slijedite njihove upute, možete postaviti i zahtjeve.

Pokušajte reći: "Želim koristiti ljubičastu loptu." U drugim slučajevima možete napraviti kompromis, a zatim naglasiti da ste bili fleksibilni, govoreći nešto poput: "U redu, naravno, mogu biti se prilagoditi tvojim željama i umjesto toga koristiti zelenu loptu." Drugi put zamolite dijete da bude fleksibilno. Možete reći: "Možete li se ovaj put prilagoditi mojim željama i upotrijebiti zelenu loptu kako bih ja mogla koristiti ljubičastu?" Isto vrijedi i za dijeljenje: zamolite svog mališana da podijeli svoje igračke s vama i pomozite mu uvježbati vještinu.

Možda te zanima... Boriš se s tvrdoglavim djetetom? Isprobaj ove tehnike Vrtić

Pomognite im nositi se s neočekivanim emocijama

Kada su djeca u pitanju, stvari nikad ne idu onako kako roditelji očekuju.  Poput odraslih, i djeca mogu imati  različite negativne osjećaje kada stvari ne idu po planu. Važno je da kao roditelji pokažemo razumijevanje i potvrdimo djetetove osjećaje, da se pobrinemo da ono zna da je u redu imati taj osjećaj i da mu pomognemo da prođe kroz te emocije na produktivan način.

Djeca mogu ponekad reagirati potpuno neočekivano tako što će se uznemiriti ili čak udariti ili ugristi. Ako se dijete uzruja kada se dogodi nešto neočekivano, prvo potvrdite njegove osjećaje, zatim mu pomogni pronaći rješenje problema. Rješenje može biti čak i tjelesni odmor i trenutak odlaska od svojih prijatelja - i to je također u redu.

Odaberite neutralan teren

Upoznajte se na neutralnom mjestu: vašem djetetu ponekad može biti teško ugostiti drugu djecu u svom prostoru i podijeliti svoje igračke. Pokušajte se naći na neutralnom mjestu, poput parka ili muzeja, ako vaš mališan ima poteškoća s drugom djecom u svom prostoru.

Unaprijed razgovarajte o tome kako dijeljenje igračaka funkcionira: Ako ste domaćin druženja, razgovarajte o dijeljenju igračaka prije nego što druga djeca dođu. Uz pomoć mališana, odvojite sve "posebne" igračke koje vaš mališan ne želi dijeliti. Stavite ih u ormar ili u prostor gdje im druga djeca ne mogu pristupiti sve dok svi ne odu.

Naučite ih izraziti osjećaje i postaviti granice na ljubazan način

Važno je da svako dijete nauči da je u redu izraziti svoje osjećaje i postaviti granice s prijateljima ako mu se nešto ne sviđa. Želimo pomoći djetetu da postavi granice na ljubazan način. Ako drugo dijete radi nešto što ga smeta, na primjer, možda mu se previše zbližava,  možete pomoći svom mališanu da razgovara o tome sa svojim vršnjacima i kaže prijateljima kada mu se nešto ne sviđa.

Naučite ih da koriste svoje riječi govoreći nešto poput: „Ne volim kad to radiš. Hoćeš li, molim te, prestati?” Također je sjajno naučiti dijete da je u redu ako mu je potreban odmor ili nekoliko trenutaka za samostalnu igru. Ovo je još jedna sjajna vještina koju treba vježbati kod kuće—posebno s braćom i sestrama.

Prijateljstva su neke od najposebnijih veza koje osoba može imati, a sve počinje u djetinjstvu. Tu učimo što znači prijateljstvo i kako biti dobar prijatelj. Zapamtite, normalno je da vaš mališan ima poteškoća s dijeljenjem ili mu je teško biti fleksibilan u trenutcima kada stječe prve prijatelje.  Vodite ih kroz to važno razdoblje, budite im podrška  i što je najvažnije, nastavite se igrati.

Možda te zanima... Mijenjaju li se prijateljstva kada postanemo roditelji? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.