Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 23. siječnja 2017.

Moja 16-mjesečna curica još uvijek ništa ne govori

vesela beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama je zabrinuta jer se djevojčica rijetko odaziva na ime i još uvijek ništa ne govori. Prof. pedagogije i integrativni gestalt terapeut Ivana Grabar odgovara zabrinutoj mami

Zabrinuta sam za svoju curicu od skoro 16 mjeseci. Još uvijek ništa ne govori. Brblja nešto svoje. Jedino što zna reći je 'kva kva kada vidi patkicu'. Par dana je govorila 'mam mam', ali je prestala. Razumije kad joj kažem 'daj mami, idemo, maše papa, daje pet', plješće bravo. Ako joj kažem donesi loptu ili nešto što joj nije u rukama neće donijeti. Razumije kad joj kažem 'Lea ne' i pogleda me, ali se na ime rijetko kada odaziva. Slikovnice voli listati, ali nema strpljenja da joj puno objašnjavam što je što. Zna što je 'vau vau'. Voli se igrati i gledati crtiće. Igra se sa starijom djecom i bratom i sudjeluje u igri. Ima kontakt očima kada nešto želi ili pije na bočicu, ali kada je stavim u krilo neće me pogledati. Imam li razloga za brigu ili je to još u granicama normale? Uskoro kreće u jaslice, da pričekam da vidimo kako će se tamo snaći ili je potrebno prije potražiti pomoć?

​Draga mama, kod neke djece se produlji period početka govora. Dok god dijete reagira na vaše riječi i samo se izražava na svoj način - rekla bih da nemate razloga za brigu. Neka djeca progovore vrlo kasno. To je individualna stvar i može ovisiti o brojnim faktorima, o samoj osobnosti djeteta kao i o djetetovim ranim doživljajima i iskustvima

Važno je da dijete raste u nefrustrirajućoj okolini, da ne raste u napetoj atmosferi, da su roditelji djeteta u miru, slozi i zadovoljni... Najbolje što možete učiniti za svoje dijete jest da vi budete zadovoljna osoba i daj joj dopustite da se razvija vlastitim tempom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.