Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 08. kolovoza 2022.

Je li dijete razmaženo? Znakovi koji pokazuju da je tvoje dijete razmaženo

razmaženo dijete
Foto: Shutterstock ; Znakovi koji pokazuju da je tvoje dijete razmaženo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Problem razmaženog djeteta se pogoršava. Kako bi se tome stalo na kraj u nastavku teksta pročitaj kako prepoznati razmaženo dijete, ali i savjete kako "od-maziti" jedno.

Razmažena djeca nisu nova pojava, ali je broj takve djece u posljednje vrijeme mnogo veći nego ranije. Stručnjaci kažu da su glavni razlog za to roditelji, koji zbog brzog načina života koje današnje vrijeme diktira dopuštaju svojoj djeci sve da bi se iskupili za to što malo vremena provode sa njima.

Negiranjem pogoršavate situaciju

Roditeljima je zbog toga teško napraviti granicu i ravnotežu između pokazivanja ljubavi i pružanja najboljeg svom djetetu, i stvaranja od njega razmaženog derišta. Neki roditelji ne žele ni priznati da je njihovo dijete razmaženo, već to pravdaju na različite načine, čime samo pogoršavaju situaciju.

Istraživanje iz 2011. pokazuje da čak 59 posto roditelja misli da su njihova djeca razmaženija nego što su oni bili u toj dobi. Izgleda da ovaj problem neće tako lako nestati, pa nije loše provjeriti što stručnjaci kažu o ovoj temi i što predlažu roditeljima kako bi promijenili odnos s djecom.

Stručnjaci za odgoj i roditeljstvo otkrili su, za Parenting, znakove koji govore da je dijete razmaženo, a mi ti prenosimo koji su to.

Znakovi da je tvoje dijete razmaženo

Ako nisi sigurna je li tvoje dijete razmaženo ili samo ima "loš" dan pročitaj kojih je to sedam znakova koji su podržani od strane stručnjaka.

1. Kad im kažeš „ne“, a oni počnu s tantrumima dok im se ne udovolji

Sva djeca mogu izraziti svoje razočaranje kad im kažeš da ne mogu, na primjer, dobiti pizzu za večeru dvije večeri zaredom. No, razmažena djeca ne mogu čuti ne. Oni jednostavno "ne" ne prihvaćaju kao odgovor.

"Kako tvoje dijete obično reagira na riječ 'ne'?" rekla je Borba. „Razmažena djeca ne mogu podnijeti tu riječ. Oni očekuju da dobiju ono što žele i obično to i dobiju na kraju. "

2. Nikada nisu zadovoljni onim što imaju

Razmažena djeca mogu imati sve igračke i odjeću na svijetu, ali to nikad nije dovoljno: žele još, još više. "Zbog toga što imaju puno,  obično su nepristojni i pomalo pohlepni", rekla je Borba. Umjesto da izraze zahvalnost za ono što imaju, oni su više usredotočeni na sljedeću stvar koju žele.

3. Misle da se svijet vrti oko njih

Razmažena djeca imaju tendenciju da misle samo na sebe i svoje potrebe. Nisu zabrinuti utječu li njihovi postupci na druge ljude. "Razmažena djeca misle više na sebe nego na druge", rekla je Borba. "Oni očekuju da će im se ispunjavati želje i potrebe."

4. Oni zahtijevaju da dobiju ono što žele i to BRZO

Razmažena djeca nisu osobito strpljiva. Kad nešto žele, oni to žele odmah i sada. "Obično je lakše predati se i datim im što žele nego odgoditi njihov zahtjev jer će to rezultirati tantrumima", rekla je Borba.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

5. Ne vole gubiti

Niti jedno dijete ne uživa u gubitku - bilo da se radi o društvenoj igri ili teniskom meču - ali razmažena djeca gubitak doživljavaju još teže. "Ako tvoje dijete uvijek krivi druge za loše rezultate, viče na druge koji ne rade stvari na način na koji je on to zamislio i ne uspijeva prepoznati kad su njihovi suigrači uspješni - imate razmaženo dijete”, rekla je terapeutkinja Virginia Williamson za Best Life.

6. Ne odustaju dok ne dobiju ono što žele

Razmažena djeca mogu koristiti manipulativne taktike da bi dobili "da" koje žele, bilo da to znači lagati ili nešto drugo. "Na primjer, odlazak jednom roditelju rekavši mu da je drugi roditelj odobrio ono što on želi", rekao je Smith Crawford.

7. Odbijaju ispunjavati čak i jednostavne zadatke sve dok ih ne moliš ili podmitiš nečime

Normalno je da djeca trebaju na primjer nešto za uzvrat - kao što je neka grickalica ili mogućnost dužeg vremena pred TV - kako bi pospremili svoje igračke ili oprali zube. No, ako tvoje dijete često odbija raditi osnovne stvari sve dok ga ti ne podmitiš novcem ili igračkama - velika je šansa da se radi o razmaženom djetetu.

„Ako motiviraš svoje dijete tako da mu daješ mito, sljedeći put kad ćeš opet tražiti nešto da učini nemoj se iznenaditi ako pita - „ Kako ćeš mi platiti to?", napisala je klinička psihologinja Suzanne Gelb na blogu HuffPost.

Savjet o tome kako "od-maziti" dijete

Dobra vijest je da se razmažena djeca prave, a ne rađaju. Dakle, moguće ih je "od-maziti." No, nemoj dugo čekati s tim jer što duže čekaš, to će teže biti uraditi to.

"Zapamti, nema gena za razmaženo dijete", rekla je Borba. "To je naučeno ponašanje koje se može i odučiti- i što brže, to bolje."

  • Predvidi otpor djeteta i pripremi se na njega - Jednom kada postaviš svoje granice, moraš ih se držati. "Pusti ga da plače i uzruja se", kaže Markham. "Budi tu za njega, no istodobno drži svoj limit i budi uporna u određenoj granici koju si zadala."
  • Navikni se reći "ne" bez osjećaja krivnje - "Dodaj "ne" svom rječniku i nemoj se osjećati krivom kada tu riječ koristiš prema svojem djetetu", rekla je Borba. "Nemoj dopustiti da te razmaženost pobjedi."
  • Naglasi da je davanje bolje nego primanje - "Započni s razgovorom i jačanjem koncepta da je važnije tko si kao osoba od onoga što posjeduješ", naglašava Borba.
  • Prakticirajte zahvalnost kao obitelj - Za stolom prilikom večere ili prije spavanja, Smith Crawford preporučuje da provedete, kao obitelj, nekoliko minuta u kojima ćete svi zajedno zahvaliti za nematerijalne aspekte života.
  • Nauči ga da bude obziran prema drugima - Kad je sve u životu tvojeg djeteta "ja, ja, ja", ti mu usmjeri fokus na "mi."
  • Zapamti da djeca najbolje reagiraju na ohrabrenje, a ne na kaznu - "Ako želiš da tvoje dijete ispuni tvoje očekivanje, zapitajte se kakva je podrška potrebna tvojem djetetu da bi ono ispunilo to očekivanje", rekao je Markham.
  • Pomozi mu da cijeni sitnice u životu - Pokaži mu da postoji puno radosti u jednostavnim užicima, poput boravka u prirodi ili kvalitetnog provođenja vremena s obitelji i prijateljima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.