Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 04. siječnja 2016.

Beba ima epilepsiju i nekoliko puta dnevno ne može otvoriti oči

beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neuropedijatrica Romana Gjergja Juraški odgovara mami čija curica od 16 mjeseci pije terapiju za epilepsiju, ali 2-3 puta dnevno zatvori oči na 15-ak sekundi i ne može ih otvoriti

Curica ima 16 mjeseci. Boravila je nedavno u bolnici zbog sumnje na febrilne konvulzije da bi se pretragama ustanovilo da je epilepsija. Dobila je terapiju koju pije svaki dan, međutim ona 2-3 puta na dan zatvori oči na 15-ak sekundi i ne može ih otvoriti. Baš se vidi na njoj da se bori i dok ju dozivam i dalje su oči zatvorene. Njenu doktoricu sam o tome obavijestila (pokazala snimku), a ona je zaključila da to nije ništa, no mene to i dalje brine jer to prije nikad nije radila.

beba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

S obzirom da vaše dijete uzima lijekove antiepileptike radi epilepsje, vjerojatno je do sada radilo i EEG snimanja.

Niste naveli podatke o vrsti epilepsije (parcijalna, generalizirana, epileptički sindrom itd), o izgledu napadaja, vrsti terapije i o samom EEG nalazu (žarišne ili generalizirane promjene), pa mi je teško reći da li zatvaranje očiju može imati veze s liječenjem same epilepsije ili je riječ o neepileptičkim zbivanjima koja su također česta u djece te dobi i ne moraju predstavljati patologiju.

S obzirom da pokazuje neuobičajeno ponašanje kakvo nije imala prije uzimanja lijekova preporučam da se javite liječniku koji je uveo terapiju radi kontrolnog video EEG snimanja.  

Antiepileptici mogu imati i neželjene učinke kao što su pospanost, usporenost, radražljivost itd., a većina tih nuspojava ovisna je o dozi, zbog čega radimo i koncentracije lijekova u krvi djeteta nakon uvođenja terapije.

Preporučam da snimku koju imate pokažete i svojem neuropedijatru kada dođete na kontrolu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.