Vrtić 12. rujna 2022.

Kako podučiti djecu da lakše svladaju gradivo i nauče logički razmišljati?

Foto: Tinker Labs

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Možda zvuči nemoguće da petogodišnjaci uče kemiju, geometriju, inženjerske izazove, anatomiju, fiziku i astronomiju, no upravo STEM vještine i znanja koja djeca steknu u djetinjstvu mogu odrediti njihove afinitete u kasnijoj dobi, pomoći im da lakše svladaju gradivo, da nauče logički razmišljati i zaključivati, pa čak i odrediti zanimanje.

Pojam STEM preuzet je iz engleskog jezika, a zapravo je akronim satkan od početnih slova četiriju područja – znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika (science, technology, engineering i mathematics). Upotrebu pojma STEM je potaknuo Peter Faletra, direktor Ureda za znanost, odjela za razvoj radne snage za nastavnike i znanstvenike u SAD-u. Skraćenicu su usvojili Rita Colwell i drugi administratori znanosti u Nacionalnoj zakladi za znanost (NSF) u SAD-u 2001., nakon čega se proširila po svijetu. Međutim, sve se više u ovaj akronim počinje ubacivati i još jedno slovo – A for arts (umjetnost) pa tako poznajemo i pojam STEAM.

Čovjek se rodi s urođenim talentima pa nije neobično da su djeca istih roditelja prirodno nadarena za potpuno različite školske predmete. Jednom djetetu možda više leže jezici, dok drugo dijete puno brže svladava zadatke iz matematike i kemije. Dijete koje je prirodno nadareno u nečemu brzo razumije određene koncepte ili lako stječe vještine vezane uz određenu temu. No, bez obzira je li dijete prirodno nadareno za STEM predmete ili ne, mnogi stručnjaci vjeruju da putem odgovarajućeg izlaganja u ranoj dobi dijete također može postati uspješno u STEM predmetima.

 | Author: Tinker Labs Foto: Tinker Labs

Biti talentiran u STEM-u nudi mnoge prednosti u životu, čak i ako se dijete u budućnosti ne planira zaposliti u tom sektoru. Prošli su dani kada je proučavanje STEM-a bilo korisno samo za stereotipnog računalnog inženjera, znanstvenika ili učitelja matematike. Primjerice, influenceri danas trebaju moći razumjeti STEM koncepte koji stoje iza analitike njihovih računa kako bi napravili marketinšku strategiju i poboljšali svoje rezultate. Urođena dječja znatiželja kreće od najranije dobi, a potreba za istraživanjem, proučavanjem i ispitivanjem pitanja nema granica, stoga je najbolje vrijeme za upoznavanje sa znanošću upravo dječja dob. Djeca znanstvene pojmove uče poput riječi stranih jezika - možda neće odmah upamtiti, primjerice, pojam kinetičke energije, ali će kroz praktične pokuse shvatiti značenje te riječi. 

Da znanost nema godine Tinker Labs centar prepoznao je još 2016. Suočeni sa situacijom obrazovnog sustava koji još uvijek ne odgovara potrebama suvremene nastave, osmislili su programe koji uvode učenike u svijet znanosti, tehnologije, inženjerstva, umjetnosti i matematike. Cilj programa je upoznavanje djece s cijelim rasponom STEAM zanimanja te povijesti znanosti i inovacija. Tinker Labs nudi jedinstven STEAM pristup kroz eksperimente i praktično učenje koje je neophodno za budući uspjeh svakog djeteta. Odobren je i certificiran program od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Individualnim pristupom u malim grupama omogućava se svakome djetetu da otkrije svoj potencijal te se zainteresira za zanimanja budućnosti.

 | Author: Tinker Labs Foto: Tinker Labs

Tinker Labs je razvio nekoliko programa za djecu od 4 do 16 godina koji su osmišljeni kako bi obogatili i nadopunili njihovo klasično obrazovanje. Njihov cilj nije učiti djecu ono što moraju znati kako bi prošli standardizirane testove, već uključiti njihovu urođenu znatiželju i nadahnuti ih da propitkuju svijet oko sebe. Svoje programe Tinker Labs je koncipirao na nekoliko nivoa, tzv. tečajeve koji su grupirani po dobnim skupinama. Tinker Tots (4-6 g), Tinker Town (7-10 g), Tinker World (10-12 g) te Tinker Verse (12-16 g). Djeca na nastavi razvijaju finu motoriku, rade na piktografskim zadatcima koji imaju svrhu zadržavanja „eureka trenutaka“ s nastave, uz didaktičke materijale za učenje, posebno osmišljene za svaku jedinicu.

Ovi kreativni i inovativni sati s odgojnom i edukativnom vrijednošću vrlo brzo će postati omiljena izvannastavna aktivnost vašeg djeteta. Ukoliko imate školarca koji već sada pokazuje interes za STEAM predmete ili jednostavno radoznalost vašeg predškolca želite usmjeriti i pomoći mu da razvija svoje potencijale, sada je odlično vrijeme za to. Trenutno su u tijeku jesenski upisi za novu školsku godinu, a Tinker Labs možete pronaći na čak 37 lokacija diljem Hrvatske. Sve dodatne informacije o programima i upisima možete pronaći na web stranici www.tinkerlabs.hr, kao i na Tinker Labs Facebooku i Instagramu.

 | Author: Tinker Labs Foto: Tinker Labs

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.