Vrtić Igre za djecu 27. lipnja 2018.

Vodeći pjevački zborovi za djecu i mlade proslavili 20. godinu Osječke Polifonije

1/8
Foto: promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Posljednjih dvadeset godina u Osijeku postoji umjetnička udruga Glazbena radionica mladih Polifonija Osijek u sklopu koje djeluje nekoliko priznatih pjevačkih zborova, a od kojih se kao najpoznatiji ističu Vokalni ansambl Brevis i Dječji zbor Osječki zumbići

Vokalni ansambl Brevis i Dječji zbor Osječki zumbići zborovi su koji su kao umjetnički entiteti osnovani i prije usustavljivanja krovne udruge Polifonija (Osječki zumbići 1989.,  a Vokalni ansambl Brevis 1996. godine), no osamostaljivanjem i izdvajanjem iz prijašnjih organizacijskih sustava Glazbene škole Franje Kuhača i Društva Naša djeca grada Osijeka, 1998. je godine započelo novo razdoblje koje karakterizira značajan rast kvalitete ansambala, povećanje broja članova, povećanje broja zborova, suradnika, nacionalnih i međunarodnih projekata. U tom su se razdoblju zborovi Polifonije nametnuli kao vodeći hrvatski pjevački zborovi u kategoriji zborova za djecu i mlade o čemu svjedoče brojne nagrade, priznanja te audio i video izdanja.

 | Author: promo Foto: promo

Uspjeh Polifonije i njenih zborova je rezultat rada

Uspjeh Polifonije i njenih zborova nije slučajan, već je rezultat sustavnog rada temeljenog na posebnoj glazbeno-pedagoškoj metodi rada s pjevačkim zborovima koji je u Osijeku započeo radom prve umjetničke voditeljice zborova Polifonije, prof. Jelene Burić (1989-2000), a nastavio se i razvio djelovanjem današnje umjetničke ravnateljice dr. sc. Antoanete Radočaj-Jerković (1995-2018). To potvrđuje činjenica da su se od osnutka do danas rezultati rada udruge značajno multiplicirali te da su dosegnuli svoj vrhunac u današnjem djelovanju.

U proteklih 20 godina ostvareni su sljedeći iznimni projekti od nacionalnog i internacionalnog značaja: osvojeno je preko 30 zlatnih odličja na državnim i međunarodnim natjecanjima zborova (Velika Britanija, Švedska, Kina, Mađarska, Rusija, Australija…). Snimljeno je preko 200 pjesama koje su objavljene na nosačima zvuka (Bruno Bjelinski: Kapljice, Brevis: najljepši hrvatski djevojački zborovi, Osječki zumbići: Slon u Babilonu, ali i video izdanja: Karl Jenkins: Adiemus, Brevis goes to Hollywood, The best of Zumbi Zum…). Zborovi su Polifonije ostvarili značajne suradnje i s Hrvatskim narodnim kazalištem u Osijeku (Benjamin Britten: Mali dimnjačar, Giacomo Puccini: Tosca, Giacomo Puccini: La boheme, Georges Bizet: Carmen).

 | Author: promo Foto: promo

Uz to svakako treba spomenuti i neke od značajnih umjetničkih projekata: C. Orff: Carmina Burana (2005.) J. Rutter: Mass of the children (2007. i 2008.), praizvedba oratorija D. Bobić: Izaija (2009.), K. Jenkins: Adiemus (2010.), Božićni koncerti Božić s Brevisima (2010. i 2011.), brojne koncertne turneje u zemlji i inozemstvu te nedavno održan koncertni ciklus Vokalnog ansambla Brevis: Valcer cvijeća i Aurora. Ostvarene su i suradnje s eminentnim orkestrima i dirigentima, a zborovi se Polifonije ponose i gostovanjima te snimanjima na radiju i televiziji (Koncert u okviru radio emisije 3. programa hrvatskog radija Putovima hrvatske glazbe, HRT, Studio Zvonimir Bajsić, Zagreb, Božićni gala koncert u Bjelovaru…).

Nastupali su u najprestižnijim koncertnim dvoranama diljem svijeta

Svojim najvećim uspjesima Polifonija smatra nezaboravne koncertne nastupe Vokalnog ansambla Brevis u najprestižnijim svjetskim koncertnim dvoranama kojima su Osijek i Hrvatska proslavljeni u svijetu. To su: Carnegie Hall u New Yorku (2013), Grand Philharmonic Hall u Sankt Peterburgu (2016) i Sydney Opera House u Sydneyu (2017).

 | Author: promo Foto: promo

Jedan je od najvećih uspjeha Udruge svakako i činjenica da je kroz programe udruge prošlo nekoliko tisuća članova, od kojih su se desetci afirmirali i kao zborovođe. Današnje umjetničko vodstvo na čelu s ravnateljicom Antoanetom Radočaj-Jerković i dosadašnjim ravnateljem, a sadašnjim počasnim predsjednikom Davorom Dedićem, koje čine: Majda Milinović, dirigentica Osječkih zumbića, Anja Papa, dirigentica Mlađeg zbora Brevis te korepetitori Martina Proleta i Zvonimir Glibušić, zborski su se obrazovali upravo unutar programa Polifonije što dodatno garantira nastavak uspješnog rada i promicanja temeljne vizije i misije Udruge i u budućnosti. Realizacija svih navedenih uspjeha ne bi bila moguća bez sustavne podrške Grada Osijeka, Ministarstva kulture Republike Hrvatske te bez ostalih podupiratelje, članova zbora i njihovih obitelji, prijateljskih udruga i institucija. 

Polifonija je danas Udruga koja je kvalitetom, sadržajima, pristupom i potrebama prerasla dosadašnje okvire svoga postojanja. Umjetnički aspekti i rezultati rada starijih zborova odavno ne pripadaju sferi amaterskog djelovanja, a aktivnosti udruge nisu više ekskluzivno vezane samo uz mladenačku populaciju. S druge strane, broj se pjevača u dječjim zborovima konstantno širi te postoji interes za osnivanjem novih glazbenih i izvedbenih sadržaja koji su u pripremi. Također, pokazala se potreba, potencijal i jedinstvena mogućnost za razvijanjem djelatnosti prema umjetničko i znanstveno-istraživačkom radu u području zborske glazbe i zborskog pjevanja. Sve je navedeno potaknulo vodstvo Udruge da povodom obilježavanja 20. godišnjice rada jasnije istakne i promovira te proširi cjelokupnu djelatnost udruge i to pod imenom koje egzaktno opisuje sveobuhvatnost svih njenih ciljeva i aktivnosti. Zato od ove godine Glazbena radionica mladih Polifonija, Osijek prerasta u Institut za zborsku glazbu Polifonija. Institut je osnovan s ciljem njegovanja, promicanja, istraživanja i unapređenja zborske glazbe, zborskog pjevanja i glazbene umjetnosti općenito u Hrvatskoj i inozemstvu primarno putem djelovanja u području umjetnosti i kulture te razvijanja odgojno-obrazovne, socijalne, preventivne, kurativne i inkluzivne uloge i potencijala zborskog pjevanja u društvu. 

 | Author: promo Foto: promo

Stvaranje jedinstvenog i prepoznatljivog hrvatskog centra zborske izvrsnosti

Iako će temeljne aktivnosti i dalje biti usmjerene na unapređenje reproduktivnog djelovanja pjevačkih zborova koji djeluju u sklopu Instituta, vodstvo Udruge želi potaknuti seriju aktivnosti popularizacije zborske umjetnosti i njene uloge u društvu, organizirati usavršavanja za zborovođe, ojačati vlastitu izdavačku djelatnost u području zborske glazbe i drugo.

Svečanost obilježavanja 20. obljetnice rada Glazbene radionice mladih Polifonija Osijek i proslava osnivanja Instituta za zborsku glazbu Polifonija održana je u utorak 19. lipnja 2018. u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata Vikarijata Osijek u 20 sati, svečanim koncertom svih ansambala Instituta. Pored prisjećanja na najznačajnije uspjehe udruge u proteklih dvadeset godina, na koncertu su promovirana i dva najnovija izdanja na koje je Udruga posebno ponosna - notna zbirka skladatelja, osnivača i prvog predsjednika Polifonije, Vjekoslava Burića (1937-2016) pod nazivom „Osječka pjesmarica“ te CD „Zavičajna pjesmarica“ – zbirka pjesama nacionalnih manjina Republike Hrvatske nastao u suradnji s Nansen dialog centrom Osijek. U spomen će na skladatelja Vjekoslava Burića Polifonija pjesmaricu pokloniti svim osječkim osnovnim školama, a zahvaljujući Nansen dialog centru, CD je već darovan zainteresiranim nastavnicima glazbene kulture iz cijele Hrvatske.

Institut za zborsku glazbu Polifonija i njegovo vodstvo se zahvaljuju svima koji su do sada, te koji će i u budućnosti nastaviti podupirati i doprinositi ostvarenju vizije stvaranja jedinstvenog i prepoznatljivog hrvatskog centra zborske izvrsnosti.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.