Vrtić Igre za djecu 26. rujna 2018.

Roditelji, imate li ideju gdje s djecom sljedeći vikend?

Foto: Freepik

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dobro osmisliti dječje slobodno vrijeme nije lako ako želite da ono bude kreativno i edukativno. Evo desetak prijedloga za takve sadržaje diljem Hrvatske

Pri planiraju obiteljskog slobodnog vremena najlakše je ići linijom manjeg otpora i djetetu dopustiti da se zabavlja gledajući nešto na mobitelu ili tabletu dok se vi bavite nečim što je zanimljivo odraslima. No, želite li svom djetetu i ostatku obitelji priuštiti kvalitetnije iskustvo, morate biti malo kreativniji i poduzetniji. Jasno, financije i obaveze ostalih članova obitelji mogu vas u tome ograničiti, pa za početak pogledajmo što možete učiniti ako nemate na raspolaganju cijela dva dana niti vam je financijska situacija zavidna.

U svom gradu i okolici

Mjesto u kojem živimo obično uzimamo zdravo za gotovo, uvijek mislimo da sve o njemu znamo i da se tu ništa posebno uzbudljivo ne događa. No, kad počnete istraživati, iznenadit će vas raznovrsna ponuda koja prolazi ispod radara jer se ne reklamira na sva zvona. Primjerice, gotovo svaki muzej i mnoge knjižnice održavaju (često besplatne) kreativne radionice za djecu. Za filmove i kazališne predstave djeca su uvijek raspoložena, kao i za zoološki vrt. Međutim gradska ponuda time se ne iscrpljuje. Zagrepčani, jeste li ikad odveli dijete u zvjezdarnicu? Splićani, jeste li s njim bili u najvećem morskom akvariju u Hrvatskoj? Mali Karlovčani sigurno su više puta bili u slatkovodnom akvariju u svom gradu. Ako je vaše dijete sklonije tehničkim znanostima, najlogičniji izbor jest tehnički muzej. U Zagrebu postoji i Backo Mini Express, mali muzej s maketama željeznice, zgrada i krajolika koje su zanimljive svim uzrastima. Stare željezničke vagone u punoj veličini možete s djetetom razgledati u Centru Mate Lovraka pokraj Bjelovara, nazvanom po autoru legendarnog Vlaka u snijegu.

Ljepše je ipak malo promijeniti sredinu i obiteljski otići na izlet barem u okolicu grada. Djeci je nezaboravan svaki dodir s domaćim i šumskim životinjama, stoga proučite što se nudi u okolici vašeg grada. Primjerice, Zagrepčani rado odlaze na Ključić-brdo, u Grešne Gorice, Dva potoka, Divlje Vode itd. Splićani idu na Radmanove mlinice, u Biblijski park Stomorija, a s nešto starijom djecom na izletišta na Mosoru i Kozjaku te na obližnje otoke (obična vožnja trajektom poseban je doživljaj djeci koja nisu odrasla na otocima.)

Dječja događanja i zabavni parkovi

Dalje od svog grada i na više od jednog dana mogli biste otići na godišnja dječja događanja, što zbog organizacije puta i smještaja morate ranije početi planirati. Šibenski međunarodni festival djeteta, Ogulinski festival bajke, Legendfest u Lukavcu i na drugim lokacijama, Međunarodna noć šišmiša u Osijeku, pa i Renesansni festival u Koprivnici te Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici trebali bi biti zanimljivi vašem djetetu.

Ciljano biste mogli otići u zabavne centre posebno namijenjene djeci: Dinopark Funtana kraj Poreča oduševit će mnoge klince koji vole dinosaure, a djevojčicama koje žele biti princeze svidjet će se Trakošćan. Dalmatincima će više biti na ruku Fun park Mirnovec, najveći zabavni park u Hrvatskoj, koji se nalazi kod Biograda. Vodeni parkovi s dolaskom jeseni izlaze iz mode, ali ako ste u Istri, možete u Svetvinčentu posjetiti srednjovjekovni park.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

U drugim zemljama

Ako se želite zaletjeti do inozemstva, imate puno mogućnosti. Osim razvikanog Gardalanda, djeca će se razveseliti odlasku u obližnji Beč i Budimpeštu. Bečki ZOO i Familypark zabavit će i vas i klince bar dva dana. Odličan ZOO ima i Budimpešta, ali još i Tropicarium s mnogim vrstama riba u sklopu kojeg je i znanstvena igraonica CSOPA. Buduće biologe, pak, povedite u Dolinu majmuna u Koruškoj, koja je dovoljno blizu sjeverozapadnoj Hrvatskoj za jednodnevni izlet. Svi znamo koja je domovina Legolanda, a manje je poznato da postoji i u Berlinu, koji inače ima jako dobru ponudu sadržaja za djecu. (Kad smo već kod legića, velika izložba skulptura trenutno je otvorena na Zagrebačkom Velesajmu.) U današnje doba niskotarifnih letova ni posjet tim nešto daljim destinacijama nije nemoguća misija.

Još 3 kratka savjeta

Kako roditelji kažu, tri su glavne stvari na koje se djeca žale tijekom putovanja: da im je dosadno, da su gladna i da su umorna. Stoga svojoj obitelji nemojte zadati preambiciozan plan boravka, da morate trčati od jednog do drugog mjesta. Također, olabavite malo kućna pravila pa im primjerice dopustite da dulje koriste tablet i mobitel dok se vozite. Preduhitrite dječje napadaje gladi tako što ćete stalno imati dovoljnu količinu Lino baby keksića i sličnih malih i zdravih zalogaja, zatrebat će vam između previđenih zajedničkih obroka. Organizirajte se tako da djeca na putovanju mogu zaspati (ponesite im dekicu, omiljenu igračku itd.). Dok su budna, neka budu zabavljena igrom, primjerice zajedno igrajte jednostavne igre kao što su Kaladont i Pogađanje životinja. Izleti su odlična prilika za povećavanje bliskosti među članovima obitelji odnosno povezivanje roditelja i djece, stoga nastojite već pri planiranju izbjeći svaki stres za sebe i dijete. Obiteljski izlet prije svega bi trebao biti radost i uživancija za sve članove obitelji. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.