Vrtić Dijete u vrtiću 18. svibnja 2021.

Poštuju li vrtići propise? Udruga Sidro upozorava na nepoštivanje Državnog pedagoškog standarda

Djeca u vrtiću
Foto: Shutterstock Djeca u vrtiću nauče kako raditi s vršnjacima, kako stvarati prijateljstva, kako dijeliti i kako surađivati s drugima
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Odgajatelji i roditelji upozoravaju: "Ne provode se zakoni i propisi koji reguliraju sustav ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja!"...

Pitanja uvjeta rada u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te kvaliteta sustava neprestano se pojavljuju u javnosti. Udruga SIDRO - odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću u svom se djelovanju prvenstveno bavi problemima u sustavu ranog i predškolskog obrazovanja.

Iako u Hrvatskoj postoji Državnim pedagoški standard, u praksi se mnogi djelatnici i roditelji susreću s pretrpanim vrtićkim grupama te nesređenim prostornim i materijalnim uvjetima rada. Zanemaruje se važna činjenica da je Sustav ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja temelj sustava obrazovanja, a da su odgojitelji u predškolskim ustanovama prvi učitelji. 

Sukladno Državnom pedagoškom standardu predškolskog odgoja i naobrazbe, odgojno-obrazovne skupine ustrojavaju se prema dobi djece, vrsti i trajanju programa, sposobnostima, potrebama i interesima djece i roditelja. Dječji vrtić optimalne veličine ima od 17 do 20 odgojnih skupina redovitoga programa ili 340 do 400 djece ukupno. Dječji vrtić s područnim odjelima optimalne veličine ima 30 odgojnih skupina ili 600 djece. Dječji vrtić može imati najmanje jednu odgojnu skupinu s najviše 25 djece. Odredbe ovoga Standarda primjenjuju se na sve vrtiće neovisno o broju odgojno-obrazovnih skupina odnosno djece.

Možda te zanima... Otvoreno pismo odgojitelja: Veći dio preporuka HZJZ-a nemoguće je provesti Vrtić

Broj djece u odgojno-obrazovnoj skupini u redovitom programu utvrđuje se ovisno o dobi djeteta i broju djece s teškoćama uključene u odgojnu skupinu.

U odgojno-obrazovnu skupinu djece u redovitom programu u dobi:
– od navršenih šest do navršenih 12 mjeseci može se uključiti     najviše 5 djece,
– od 13 do 18 mjeseci može se uključiti                                         najviše 8 djece,
– od 19 do 24 mjeseca može se uključiti                                        najviše 12 djece,
– u trećoj godini može se uključiti                                                   najviše 14 djece,
– u četvrtoj godini može se uključiti                                                najviše 18 djece,
– u petoj godini može se uključiti                                                    najviše 20 djece,
– u šestoj godini može se uključiti                                                   najviše 23 djece,
– u sedmoj godini do polaska u školu može se uključiti                  najviše 25 djece.

Broj potrebnih radnika u dječjem vrtiću utvrđuje se ovisno o broju odgojno-obrazovnih skupina, trajanju i vrsti programa te uvjetima rada u skladu s državnim pedagoškim standardom. Tako bi s djecom jaslične dobi od šest mjeseci do navršene prve godine života u 10-satnom programu trebale raditi najmanje tri odgojitelja s petero djece. Broj odgojitelja po odgojno-obrazovnoj skupini s obzirom na trajanje programa tijekom dana jeza:

  • 3 sata – jedan odgojitelj s polovicom radnog vremena,
  • 4 do 6 sati – jedan odgojitelj s punim radnim vremenom,
  • 7 do 10 sati – dva odgojitelja s punim radnim vremenom.

Ako je u odgojno-obrazovnu skupinu uključeno dijete s težim teškoćama, prema procjeni stručnog tima može raditi još jedan odgojitelj ili stručnjak edukacijsko-rehabilitacijskog profila.

Odgajatelji i roditelji tvrde da država ne poštuje propisane standarde, a vrlo često jedna odgajateljica brine i za 30 djece, a pedagoški standard, predviđa trećinu manje. 

Možda te zanima... Roditelji o vrtiću: Najveći nedostatak je manjak odgajatelja Vrtić

Iz Udruge SIDRO pozvali su roditelji da im prijave sve nepravilnosti i kršenje Državnog pedagoškog standarda. 

"Drage kolegice i kolege, dragi roditelji, nema drugog načina. Neke su prijave već otišle, neke su u pripremi, puno podataka je javno dostupno, a vas pozivamo da nam anonimno dojavite za svaku odgojnu skupinu u kojoj se ne poštuje Državni pedagoški standard! Provjerimo broj djece u skupinama, broj kvadratnih metara soba u kojima borave, bez obzira je li riječ o gradskim, općinskim ili privatnim vrtićima. O rezultatima prijava ćemo izvijestiti na našim profilima.  Jer šutnja nije izbor!  e-mail adresa: odgojiteljnijeteta@gmail.com."

Mnogi su roditelji prijavili nepravilnosti u radu, navodeći da loše okolnosti u kojima rade odgojitelji direktno pogađaju i djecu.

 

Možda te zanima... Problemi odgojitelja: Gradovi se hvale da su 'prijatelji djece', a krše se prava djece i radnika Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.