Vrtić Dijete u vrtiću 27. siječnja 2022.

Apel Udruge Sidro: "Odgojitelji padaju s nogu, skupine se vrte iz izolacije u izolaciju, nema dovoljno zaposlenih da održe vrtiće na životu!"

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Odgojitelji u dječjim vrtićima reagirali su povodom najave mjere uvođenja testiranja učenika

Odgojitelji u dječjim vrtićima, okupljeni u udruzi Sidro, reagirali su povodom najave mjere uvođenja testiranja učenika. Navode kako nisu za testiranje djece već za veću kontrolu zdravlja i bolju koordinaciju svih službi u vrtićima. Uz to traže hitna nova zapošljavanja djelatnika, napominjući da je stanje sa zapošljavanjem stručnog kadra u vrtićima moguće i gore nego u školama.

U vrtićima nema tko raditi, poručuju, tražeći reakciju države na nagomilane probleme u predškolskim ustanovama. "Trebamo reakciju države, trebamo podršku jer će ovaj sustav, prva stepenica institucionalnog odgoja i obrazovanja, pasti u ambis iz kojega više neće moći izaći", poručila je Udruga Sidro u svom posljednjem priopćenju.

Podsjećajući na izjave resornih ministara kako će nove mjere testiranja školske djece državu koštati 70 do 100 milijuna te kako je u školama velik broj samoizolacija i djece i nastavnika te nema tko voditi nastavu, iz Sidra upozoravaju kako je u vrtićima situacija ista, a moguće i teža.

Upozoravaju na tešku situaciju u vrtićima diljem Hrvatske

"Ako država ima novca za kratkoročne mjere u školama, ima li novaca za kratkoročne mjere i u vrtićima? Ima li novca za hitno zapošljavanje dodatnih odgojitelja, pomoćnika za njegu i skrb i drugih nestručnih zamjena, budući da odgojitelja na tržištu rada navodno nema. Ima li novca za zapošljavanje zamjena za bolovanja i samoizolacije, za zapošljavanje dodatnog tehničkog osoblja, jer ni u vrtićima više nema tko raditi", pitaju iz udruge odgojitelja Sidro.

Kažu i kako se pravimo da Covid u vrtićima ne postoji, čudimo se broju pozitivnih slučajeva i izolacijama dok se s druge strane događaju nepoštivanja mjera.

„Na svakom koraku činimo razliku među djecom, osim tamo gdje bi je, s obzirom na različite potrebe i različite razvojne specifičnosti djece, morali činiti. Pravimo se da covid u vrtićima ne postoji. Zapravo, pravimo se da vrtići ne postoje! Koliko ovoj lijepoj zemlji znače njena djeca rane i predškolske dobi, pokazuje nam svaki dan“, pišu odgojitelji okupljeni u udruzi.

"Odgojitelji padaju s nogu, skupine se vrte iz izolacije u izolaciju, nema dovoljno zaposlenih da održe vrtiće na životu. A ako nema vrtića, padaju svi sustavi. Želimo da vrtiće stave na prvo mjesto jer i jesu prva stepenica i želimo moći normalno raditi. Treba nam kadar koji će to sve moći podnijeti, treba nam više ljudi", poručuju iz udruge Sidro.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.