01. lipnja 2013.

Upala slijepog crijeva (apendicitis)

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Apendicitis je upala apendiksa (slijepog crijeva), dijela debeloga crijeva (kolona) smještena u donjem desnom dijelu trbušne šupljine. Opipavanje toga mjesta boli i izaziva grčeve.

Vaše dijete boli trbuh, ima vrućicu (38 °C do 39 °C), odbija piti, mučno mu je i povraća. Nije imalo stolicu od jučer. Ako bol traje i locirana je na desnoj strani trbuha, može se raditi o upali slijepog crijeva. Međutim, takve boli u trbuhu mogu imati i druge uzroke. U svakom slučaju, obratite se liječniku.

Upala slijepog crijeva liječi se kirurškim zahvatom u općoj anesteziji. Kirurg će napraviti mali rez na trbuhu, dug 2 do 4 cm, i izvaditi slijepo crijevo. Usput će provjeriti ima li vaše dijete drugu anomaliju (Meckelov divertikul). Ako ne dođe do nikakve komplikacije vaše će se dijete vratiti kući osam dana nakon zahvata, a ponovno se može baviti svojim sportskim aktivnostima nakon dva do tri tjedna.

Ipak, ne valja svaku bol u trbuhu smatrati upalom slijepog crijeva. Vaš će liječnik postaviti točnu dijagnozu ovisno o poteškoćama djeteta.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.