16. travnja 2013.

Crijevne gliste

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Crijevne gliste su paraziti koji se mogu vidjeti oko anusa ili u stolici. Gliste se lako šire, jer se jajašca, koja izravno dovode do zaraze jednostavno prenose s ruku u usta, osobito u male djece.

Postoje tri vrste crijevnih parazita.

Čovječja glista. Ova glista može uzrokovati bolove u trbuhu i povraćanje. Može izazvati i alergiju. Rijetko se vidi u stolici, iako je to velik parazit, često veći od 10 cm. Analizom krvi (eozinofilija) i analizom stolice može se postaviti dijagnoza i prilagoditi liječenje.

Mala dječja glista. Dijete osjeća svrbež oko anusa, osobito noću. Kada pogledate anus, vidjet ćete sitne bijele gliste, duge nekoliko milimetara. Liječnik će mu propisati jednostavno liječenje, koje iz preventivnih razloga mora provesti cijela obitelj. Operite posteljinu i očistite madrace kako biste izbjegli zagađenje.

Trakavica. Završni članci ovoga parazita izgledaju poput bjelkastih vrpci širokih 2 do 3 mm, dugih 1 do 2 cm, a izlaze kroz anus, ali ne u stolici. Ovaj se parazit prenosi isključivo nedovoljno pečenim goveđim ili svinjskim mesom. I ovdje će vam liječnik propisati jednostavan lijek ali se higijenske mjere moraju provoditi vrlo strogo kako bi se izbjegao povrat bolesti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.