Beba 25. rujna 2023.

Pogledaj bebine izraze lica u trbuhu: Konzumacija mrkve ih veseli, a na kelj reagiraju grimasama!

Foto: Freepik ;Smatra se da fetusi osjećaju okus udisanjem i gutanjem amnionske tekućine iz maternice.
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Okus kelja tjera nerođene bebe da prave grimase, a na mrkvu reagiraju s oduševljenjem, otkriva novo istraživanje!

Čini se da ljubav i 'mržnja' prema određenoj hrani započinje već u majčinoj utrobi! Naime, novo istraživanje otkrilo je da dječja mržnja prema zelenilu i s druge strane ljubav prema mrkvi počinju još u trbuhu. Ultrazvučni pregledi 100 trudnica pokazuju da fetusi sa smiješkom reagiraju na mrkvu, dok uslijed konzumacije kelja fetusi rade grimase, a njihova lica djeluju kao da plaču.  

Studija je objavljena u časopisu Psychological Science, a nalazi znanstvenika sa Sveučilišta Durham mogli bi pomoći u daljnjem istraživanju kako se razvijaju receptori za okus i miris. Vjeruju da bi trudnice mogle utjecati na preferencije okusa djece, kao i pomoći u stvaranju zdravih prehrambenih navika, piše The Guardian.

 | Author: FETAP (Fetal Taste Preferences) Study/Durham University/PA Foto: FETAP (Fetal Taste Preferences) Study/Durham University/PA

Smatra se da fetusi osjećaju okus udisanjem i gutanjem amnionske tekućine iz maternice.  Okusni pupoljci mogu otkriti kemikalije povezane s okusom od 14. tjedna trudnoće, a molekule mirisa fetusi mogu osjetiti od 24 tjedna. Stručnjaci su zabilježili reakcije beba ubrzo nakon što su mame uzele kapsule s okusom mrkve i kelja. 

 | Author: FETAP (Fetal Taste Preferences) Study/Durham University/PA Foto: FETAP (Fetal Taste Preferences) Study/Durham University/PA

"Studije su pokazale da bebe mogu osjetiti miris i okus u maternici, ali oni se temelje na reakcijama zabilježenima nakon rođenja. Naša studija je prva koja je uočila te reakcije prije rođenja. Smatramo da bi opetovano izlaganje okusima prije rođenja moglo pomoći u utvrđivanju preferencija prema hrani nakon poroda, što bi moglo biti važno kada razmišljamo o zdravoj prehrani i smanjenju izbirljivosti", rekla je postdiplomantica Beyza Ustun, koja je vodila istraživanje.

Iako su prethodne studije sugerirale da prehrambene sklonosti prema određenoj hrani mogu započeti prije rođenja te da na njih može utjecati prehrana majke, znanstvenici kažu da je ovo istraživanje prvo koje je izravno pogledalo odgovor nerođenih beba na različite okuse. Voditeljica istraživanja Beyza Ustun ističe da je bilo nevjerojatno vidjeti reakciju nerođenih beba i podijeliti te trenutke s njihovim roditeljima. Reakcije lica viđene kod oba okusa pokazale su da je izlaganje samo maloj količini mrkve ili kelja potaknulo odgovor.

"Sljedeći korak je ispitati pokazuju li fetusi manje negativne reakcije na te okuse tijekom vremena, što rezultira većim prihvaćanjem kad bebe kušaju te okuse prvi put izvan maternice", dodala je koautorica studije, profesorica Jackie Blissett sa Sveučilišta Aston u Birminghamu.

Možda te zanima... Novo istraživanje: Žene godinama nakon poroda osjećaju fantomske udarce fetusa Beba


 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.