Trudnoća Trudnica 07. travnja 2016.

Zaboravite na štikle u trudnoći

štikle
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U trudnoći se centar za ravnotežu neprestano mijenja da bi mogao podržati sve veću težinu tijela, posebno onu smještenu odnaprijed. Stoga olakšajte posao svojim leđima i počnite koračati u obući koja nema visoke pete

Kada počnete dobivati kilograme, osobito tijekom posljednjih nekoliko mjeseci trudnoće, postat će vam teško održavati ravnotežu čak i u ravnim cipelama, a o onima s visokom petom da i ne govorimo.

Usprkos tome, sve češće viđamo trudnice na previsokim potpeticama. Nije sporno da štikle izdužuju noge, podižu stražnjicu i da buduća majka na njima izgleda poželjnije, što joj je jako važno za podizanje samopouzdanja u danima kada se njezino tijelo izobličuje, a kilogrami gomilaju.

Ali, stručnjaci smatraju da ih trudnice ne bi trebale nositi. Za to postoji niz razloga, a najvažniji su – leđa. Ona čine sve da bi i pod novom težinom bila uspravna i posljednje što im je potrebno je to da stanete na previsoke potpetice.

U trudnoći se centar za ravnotežu neprestano mijenja da bi mogao podržati sve veću težinu tijela, posebno onu smještenu odnaprijed. Stoga olakšajte posao svojim leđima i počnite koračati u obući koja nema visoke pete.

Trajno ošećenje Ahilove tetive

Osim leđa, pomislite i na stopala. Ona se pod težinom spuštaju, posebno ako predugo stojite. Cipele vam tako postaju tijesne, a najgore što možete učiniti jest to da ih odmah izujete, pa ih onda bezuspješno pokušavate ponovno obuti.

Nećete u tome uspjeti! Ili, možda i hoćete, ali ćete imati problema sa žuljevima, kurjim očima, bolnim prstima (osobito palčevima).

Nošenje štikli u trudnoći može dovesti i do trajnog oštećenja Ahilove tetive kojoj je priroda namijenila da bude fleksibilna, ali se, ako nosite visoke potpetice više od dvaput tjedno, ona skraćuje. U tom slučaju ni prelazak na ravne cipele više ne može biti sjajna opcija, jer ćete i u njima osjećati vrlo jaku bol.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.