Trudnoća Trudnica 07. travnja 2014.

Štikle u trudnoći - da ili ne?

štikle
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neke buduće mame na forumu pišu da ne odustaju od štikli ni tijekom trudnoće, dok druge ipak nose niske cipele. Ortoped Hrvoje Klobučar objašnjava kako nošenje cipela na visoku potpeticu utječe na stopalo te kakva obuća se preporučuje nositi tijekom trudnoće

 

Na forumu Klokanice priča se o štiklama u trudnoći - smiju li se nositi, koja visina potpetica je preporučljiva i do kojeg tjedna trudnoće? Neke buduće mame na našem forumu pišu da se ni u trudnoći nisu odrekle visokih potpetica, dok druge, tijekom ovog razdoblja, ipak nose niske cipele.

Dr. sc Hrvoje Klobučar, dr. med., specijalist ortoped iz Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion, objasnio nam je kako štikla utječe na stopalo.

"Naše stopalo je dizajnirano tako da prenosi opterećenje prilikom stajanja i prilikom hoda, nosi cijelu težinu tijela, i raspodjeljuje je prilikom hoda po ravnom - dvije trećine nosi stražnji dio stopala, a jednu trećinu ukupne težine tijela nosi prednji dio stopala. Ukoliko se prilikom stajanja podiže peta, kao što je prilikom nošenja štikli, kod štikli koje imaju petu od dva do tri centimetra, omjer opterećenja koje nosi prednji i stražnji dio stopala je 1:1. Kod žena koje prosječno imaju šezdesetak kilograma, to znači da će trideset kilograma opterećivati petu, a 30 kilograma nosit će prsti. Kod štikli koje su više od pet ili sedam centimetara, najveći dio opterećenja nosi prednji dio stopala. Znači kod žena koje imaju oko 60-ak kilograma, 40 kilograma nosit će prsti, a 20 kilograma nosit će peta. Kod štikli koje su iznad sedam ili osam centimetara, još veći dio nosit će prsti pa možemo reći da se svo tjelesno opterećenje prenosi preko prstiju", kaže dr. Hrvoje Klobučar.

Ortoped objašnjava da je trudnoća fiziološko stanje u kojem dolazi do hormonalnih promjena i kako trudnoća napreduje i kako se bliži porod, mijenja se i ligamentarni sustav u našem tijelu.

"Nakuplja se više vode, pod utjecajem hormona ligamenti postaju rastezljiviji, nešto malo labaviji i pripremaju tijelo za porod. Žensko tijelo priprema se za donošenje djeteta na svijet, ali ne samo ligamenti zdjelice nego i svi ligamenti u tijelu postaju rastezljiviji. Ukoliko se nose neadekvatne cipele, koje opterećuju većim dijelom prednji dio stopala, tada i ligamenti u tom dijelu imaju i veću tendenciju rastezanja. Stopalo se sve više rasteže, i veća je šansa za razvoj ili pogoršanje deformacija koje su možda prije postojale tek u začetku", objašnjava ortoped i dodaje da trudnicama, posebno u visokom stupnju trudnoće savjetuje se što je moguće udobniju, fiziološku obuću.

"Štikle nisu zabranjene, ali čine jedan od rizičnih čimbenika za razvoj deformacije prednjeg dijela stopala", poručuje ortoped.

Jeste li nosile štikle tijekom trudnoće? Uključite se u raspravu na našem forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.