Trudnoća Trudnica 13. rujna 2022.

Svrbež stopala u trudnoći: Zašto se javlja i kako se liječi?

svrbež u trudnoći
Foto: Shutterstock ; Svrbež stopala u trudnoći
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svrbež stopala tijekom trudnoće uobičajena je pojava i nije problem. Međutim, ako se stalno češete važno je obavijestiti liječnika kako bi mogli isključiti stanje koje se zove kolestaza trudnoće. Saznaj zašto u trudnoći mogu svrbjeti stopala, koji su uzroci, kada potražiti liječničku pomoć i kako olakšati svrbež?

Ne postoji gotovo ništa dosadnije od osjećaja svrbeža. U trudnoći se kod nekih žena javi svrab, može se pojaviti po cijelom tijelu ili biti ograničen na nekoliko područja, poput stopala.

Svrbež stopala tijekom trudnoće uobičajena je pojava i nije problem. Međutim, ako se stalno češete i češete, važno je obavijestiti liječnika kako bi mogli isključiti stanje koje se zove kolestaza trudnoće, bolest jetre koja može uzrokovati svrbež stopala i ruku tijekom trudnoće. 

Saznaj zašto u trudnoći mogu svrbjeti stopala, koji su uzroci, kada potražiti liječničku pomoć—i što je najvažnije, kako doći do prijeko potrebnog olakšanja.

Možda te zanima... 7 neugodnih pojava s kojima se susreću trudnice Trudnoća

Zašto stopala svrbe tijekom trudnoće?

Postoji nekoliko različitih razloga zašto te stopala mogu svrbjeti tijekom trudnoće, uključujući hormone, pojačano znojenje i kožna stanja poput psorijaze. To se ne smatra ozbiljnim stanjima i može se riješiti kućnim pripravcima ili lijekovima koje je odobrio liječnik .

Ponekad je svrbež stopala tijekom trudnoće uzrokovana stanjem koje se naziva kolestaza trudnoće. Kod kolestaze, hormoni trudnoće pokreću disfunkciju jetre, što dovodi do nakupljanja žuči u jetri i krvotoku, što u konačnici rezultira jakim svrbežom stopala i ruku. Kolestaza može biti štetna za vaše dijete, stoga je važno da se liječi, te da obavijestite svog liječnika o upornom svrbežu koji možda osjećate.

Uzroci svrbeža stopala u trudnoći

''Promjenjivi hormoni u trudnoći jedan su od najčešćih uzroka svrbeža stopala'', kaže dr. Cindy M. Duke, stručnjakinja za plodnost i virologinja. Hormonalne promjene mogu utjecati na vaše živčane završetke čineći ih osjetljivijima i sklonijima osjećaju svrbeža, objašnjava dr. Duke.

"Neke će trudnice otkriti da su im živci malo pogoršani, osobito ako imaju bilo kakva pozadinska stanja", kaže dr. Duke. Konkretno, trudnice koje imaju fibromialgiju ili druga stanja koja su povezana sa živcima, mogu imati veću osjetljivost kože i svrbež tijekom trudnoće, opisuje dr. Duke.

U trudnoći se i koža rasteže, što može dovesti do dehidracije i gubitka vlage, a oboje može uzrokovati svrbež kože, objašnjava dr. Duke. Mnogim trudnicama stopala su spljoštena. Šira površina na stopalima može uzrokovati da vaša stopala postanu suha i više znojna, što može dovesti do svrbeža stopala, dodaje dr. Duke.

Ponekad se određena stanja kože mogu pojaviti ili pogoršati tijekom trudnoće. Na primjer, psorijaza, autoimuna kožna bolest koja uzrokuje crvene ili srebrnaste mrlje koje svrbe, ponekad se može pogoršati tijekom trudnoće. Iako trudnoća često uzrokuje olakšanje u smislu pogoršanja psorijaze, za oko 10-20% žena, trudnoća pogoršava psorijazu.

Drugo stanje kože koje se može pojaviti tijekom trudnoće je PUPPP (pruritične urtikarijalne papule i plakovi trudnoće). PUPPP se ne smatra ozbiljnim ili štetnim za vašu bebu, ali može biti vrlo neugodan. Obično se pojavljuje kao osip na trbuhu koji svrbi i može se proširiti na bedra, ruke i stražnjicu.

Tamika Cross, doktorica i autorica knjige “What a Doctor Looks Like,” kaže da se ponekad PUPPP može proširiti na vaša stopala i može biti uzrok stalnog svrbeža stopala. "PUPPP se obično ne pojavljuje na stopalima, ali se tehnički može pojaviti bilo gdje na tijelu", objašnjava dr. Cross. "Dakle, ako netko kaže 'svrbi me posvuda', uvijek to želim isključiti." PUPPP je osip koji svrbi i neugodan je, ali nema razloga za brigu.

kolestaza | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Kolestaza u trudnoći

Što treba znati o kolestazi

Kolestaza,poznata kao intrahepatična kolestaza trudnoće (ICP) ili opstetrička kolestaza, stanje je jetre koje pogađa otprilike jednu ili dvije trudnice na 1000. Također je potencijalni uzrok svrbeža u trudnoći, osobito ako osjećate svrbež stopala i ruke.

Kolestaza nastaje kao posljedica smanjenja ili prekida sposobnosti jetre da prerađuje žuč, probavnu tekućinu koju proizvodi jetra. "Patogeneza svrbeža kod kolestaze je nepoznata, ali su predložene neke hipoteze, uključujući nakupljanje žučne kiseline u koži koja djeluje kao uzročnici svrbeža", objašnjava dr. Neha Singla Jani.

Kolestaza se obično događa pri kraju trudnoće, kaže dr. Jani, i može se osjetiti u cijelom tijelu ili na određenim područjima. Ako je svrbež ograničen na određene dijelove tijela, šake i stopala su najčešća područja. Intenzitet svrbeža ima tendenciju povećanja i smanjivanja, a često je gori noću, što dovodi do poremećaja sna. Uz kolestazu nema osipa, samo svrbež.

Svrbež ruku i stopala glavni su simptomi kolestaze, ali ponekad možete primijetiti i druge simptome, uključujući mučninu, iscrpljenost, slab apetit, tamnu boju urina i bol u gornjem desnom dijelu trbuha. Vaše oči i koža također mogu djelovati požutjeli (požutjeli).

Kolestaza ne uzrokuje samo neugodne i zabrinjavajuće simptome: to je ozbiljno zdravstveno stanje koje može naštetiti bebama u razvoju ako se ne liječi. Neliječena kolestaza može rezultirati preranim porodom, fetalnim distresom, respiratornim problemima kod beba i mrtvorođenčadi. Zato je važno ozbiljno shvatiti svaki uporni svrbež u trudnoći i svoje simptome prijaviti liječniku.

Dr. Jani napominje: “Važno je imati na umu da jačina svrbeža nije u korelaciji s ozbiljnošću temeljne bolesti jetre”.

Opet, ovo naglašava važnost prijavljivanja svih novih simptoma svrbeža liječniku, jer oni mogu pomoći u određivanju trebate li se testirati, a zatim liječiti, za kolestazu.

Dijagnoza kolestaze uključuje analizu krvi i fizički pregled. Liječenje uključuje lijekove; ako to ne uspije, može se savjetovati rani porod vaše bebe.

Možda te zanima... Apel mame: 'Ne ignoriraj svrbež u trudnoći' Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.