Trudnoća Trudnica 29. rujna 2021.

Sve što trebaš znati o korištenju kokosovog ulja u trudnoći

Foto: shutterstock ; Kokosovo ulje u trudnoći
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kokosovo ulje odlična je namirnica koja ima brojne dobrobiti za zdravlje.  No, je li sigurno koristiti kokosovo ulje tijekom trudnoće?

Prednosti korištenja kokosovog ulja u trudnoći su brojne; kokosovo ulje pomoći će koži da 'preživi' rastezanje u trudnoći, ali i prevenira pojavu strija. U nastavku saznaj zanimljive činjenice o ovom pristupačnom ulju te kako ga možeš koristiti u trudnoći.

Konzumiranje hrane s kokosovim uljem tijekom trudnoće

Kokosovo ulje smatra se vrstom superhrane. Prehrambeno gledajući, kokosovo ulje sadrži 100 posto masti - od kojih je 80 do 90 posto zasićene masti. Sadrži oko 100 kalorija i 11,5 grama masti po žlici ulja. Srednje dugačke masne kiseline čine gotovo polovicu masti u kokosovom ulju, a nazivaju se laurinska kiselina. Laurinska kiselina ima antimikrobna svojstva. Pregled istraživanja iz 2014. godine pokazao je da kada se konzumira, laurinska kiselina putuje u jetru i pretvara se u energiju, a ne pohranjuje se kao masnoća u tijelu. 

Tijekom trudnoće, masti koje jedemo imaju važnu ulogu u poticanju rasta posteljice i organa bebe. Ulje možeš koristiti za pirjanje povrća ili za zamjenu drugih ulja prilikom pečenja. Također možeš ubaciti žlicu kokosovog ulja u smoothie ili zobenu kašu.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Je li konzumiranje kokosovog ulja sigurno tijekom trudnoće? 

Da - pod uvjetom da nisi alergična i ne pretjeruješ s količinama. Drži se "djevičanskih" sorti, koje su manje obrađene od rafiniranih. 

Kokosovo ulje i zubi

Američko stomatološko društvo ističe da trudnoća može izazvati određene probleme sa zdravljem zubi, poput gingivitisa ili erozije zuba. Ipak, kokosovo ulje ne bi trebalo zamijeniti četkanje, čišćenje koncem niti redovite posjete stomatologu.  Ako se odlučiš koristiti kosovo ulje, jednostavno uzmi žlicu djevičanskog kokosovog ulja, stavi ga u usta i nježno ga promućkaj u ustima nekoliko minuta. Prema istraživanju iz 2016. godine, kosovo ulje može:

  • smanjiti loš zadah
  • smanjiti plak na zubima
  • spriječiti nastanak karijesa
  • ojačati mišiće usta
Možda te zanima... Kako spriječiti upalu i krvarenje zubnog mesa u trudnoći? Trudnoća

Kokosovo ulje i atopijski dermatitis tijekom trudnoće

Masne kiseline u kokosovom ulju dobro djeluju na kožu i čine ju posebno hidratiziranom. Atopijski dermatitis (ekcem) jedno je od najčešćih kožnih stanja koje žene imaju tijekom trudnoće. Kokosovo ulje može se prema potrebi nanijeti lokalno na zahvaćena područja. Prema istraživanju iz 2019., ulje može pružiti nekoliko važnih antioksidativnih, protuupalnih i antibakterijskih svojstava koja pomažu u zacjeljivanju rana, a istovremeno vlaže suhu i nadraženu kožu.

Kokosovo ulje za strije

Tvoje tijelo raste kada tvoja beba raste. Rastezanje kože može dovesti do strija na trbuhu, bedrima, stražnjici i rukama, a održavanje vlažnosti kože može pomoći u sprječavanju nastanka strija. Iako nema mnogo istraživanja o upotrebi kokosovog ulja za strije, njegove hidratantne sposobnosti čine ga potencijalno dobrim odabirom za ublažavanje različita stanja kože. Istraživanje o biljnim uljima iz 2017. pokazalo je da djevičansko kokosovo ulje može pomoći u zacjeljivanju rana, osobito u proizvodnji kolagena u i oko rana. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kokosovo ulje za masažu međice

Kako se približavaš terminu poroda, razmisli o pripremi tijela za porođaj svakodnevnom masažom međice. Međica odnosno perineum je područje između  vulve i anusa koje se mora rastegnuti tijekom poroda. Redovita masaža hidratantnim uljem, poput kokosovog ulja, može spriječiti pucanje tog osjetljivog dijela. Masažu možeš izvoditi samostalno, a kokosovo ulje (ili bademovo ulje ili maslinovo ulje) nanesi na palčeve i masirajte područje oko 4 minute.  Perinealna masaža sigurna je tijekom trudnoće. Možeš ju započeti raditi u bilo koje vrijeme, no prema istraživanju iz 2012. najučinkovitije je 6 tjedana prije termina.

Kokosovo ulje za kosu tijekom trudnoće

Kosa  tijekom trudnoće može biti jako gusta i sjajna (sretnice!), ili može biti suha i lomljiva. U svakom slučaju, kokosovo ulje može se lokalno koristiti na kosi kao tretman za njegu kose. Kokosovo ulje može duboko prodrijeti u kosu i smanjiti gubitak proteina u oštećenoj kosi. Počni s malom količinom djevičanskog kokosovog ulja, zagrij ga među dlanovima i nanesi na vrhove kose, izbjegavajući tjeme.

Kokosovo ulje za ublažavanje hemoroida tijekom trudnoće

Hemoroidi su česta tegoba tijekom trudnoće i nakon porođaja. Oni uključuju natečene proširene vene na unutarnjoj ili vanjskoj strani anusa i rektuma. Jedna studija iz 2019. koja je uključivala trudnice otkrila je da kokosovo ulje može ublažiti nelagodu (bol, svrbež itd.) koja nastaje kao posljedica hemeroida. Važno je znati da je studija bila na hemoroidima 1. i 2. stupnja. Ako imaš hemoroide koji vire iz anusa (stupanj 3 ili 4), razgovaraj sa svojim liječnikom o drugim mogućnostima liječenja.

Možda te zanima... Hemoroidi u trudnoći su stvarno dosadni! Zašto uopće nastaju i kako ih liječiti? Trudnoća

Opće sigurnosne informacije i rizici 

Nemoj koristiti kokosovo ulje ako si alergična na kokos. Simptomi alergijske reakcije obično su blagi i mogu uključivati:

  • svrbež u očima, nosu ili na koži
  • osip 
  • glavobolju
  • proljevi

Nazovi svog liječnika ako osjetiš ove simptome.

Izvor: www.healthline.com

Zanimat će te i:

bojenje kose kosa Možda te zanima... Je li sigurno bojiti kosu u trudnoći? Trudnoća Možda te zanima... Ginekologica odgovara: Je li sigurno voziti bicikl tijekom trudnoće? Trudnoća Dojenje djeteta Možda te zanima... Je li sigurno piti alkohol dok dojiš? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.