Trudnoća Trudnica 13. ožujka 2016.

Kako se nositi s vrtoglavicom u trudnoći?

vrtoglavica glavobolja
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Niska razina šećera u krvi, nizak krvni tlak, prebrzo ustajanje ili pretopla temperatura mogu doprinijeti pojavi vrtoglavice. Pročitajte savjete kako se nositi s njom

Smanjenje broja eritrocita, koji prenose kisik kroz tijelo, može dovesti do vrtoglavice, pa čak i gubitka svijesti. Česte nuspojave u trudnoći su i pad krvnog tlaka i razine šećera u krvi, što također uzrokuje nesvjestice

Što možete napraviti?

Uzimajte visokoproteinskih namirnica, kao što su sir i jogurt, koji sprječavaju nagli pad šećera u krvi. Ipak, izbjegavajte slatkiše, jer oni izazivaju velike oscilacije glukoze u krvi (nagli porast, a potom pad).

Kada se podižete iz sjedećeg ili ležećeg položaja, onda to činite polako i pažljivo. Ukoliko vam se zavrti u glavi, lezite i podignite noge na jastuk da bi se krv vratila u gornje dijelove tijela i u mozak.

Nemojte ležati na leđima. Zbog uvećane težine, možete pritisnuti glavne krvne žile, a naročito na kraju trudnoće. Zato je bolje da ležite na boku.

Jake vrtoglavice ponekad mogu biti znak anemije, zbog čega se obavezno treba obratiti liječniku. Također, odlazak kod liječnika je neophodan u slučaju da gubite svijest, ili osjećate snažnu vrtoglavicu, naročito na kraju trudnoće, jer bi to mogli biti znaci visokog krvnog tlaka.

'Ovo je pravo lice trudnoće'

Vodič kroz trudničke tegobe

Vaši trikovi za trudničke tegobe

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.