Trudnoća Trudnica 04. listopada 2022.

Otvorena prva privatna primaljska praksa u Hrvatskoj: Iskusne primalje pomažu trudnicama i majkama

Foto: Kristina Stupar, Fairytale Photography
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Moja primalja je prva privatna primateljska njega koja će svojim uslugama, savjetima, terapijskom i psihološkom podrškom biti najsigurnija pomoć trudnicama i budućim majkama u najosjetljivijem razdoblju. Razgovarali smo s Ivanom Zorić, osnivačicom Moje primalje

Trudnoća, koliko god ju nazivali čarobnom i blaženim stanjem, nije uvijek 'blažena' iako je često tako zamišljamo. Neke trudnice imaju mučnine, povraćanje i gubitak daha, druge pate od gestacijskog dijabetesa ili proširenih vena i vrtoglavice. S druge strane, dojilje nerijetko imaju problema s dojenjem ili se suočavaju sa strahom od novih životnih okolnosti. Sve su to promjene koje žena prolazi, a čini se da taman kad se naviknemo na jednu tegobu, ona nestane i dođe druga.

To je za mnoge majke stresan period jer se suočavaju s novim izazovnim situacijama u kojima im je potrebna pomoć i dobro je pored sebe imati nekog tko ima znanje i strpljenje. Sada je to moguće. 

U Zagrebu je otvorena Moja primalja, prva privatna primaljska njega u Hrvatskoj čiji je cilj omogućiti svim trudnicama, rodiljama i babinjačama dostupne kvalitetne usluge primalja i izvan bolničkih ustanova, kao i poticati razvoj primaljstva u državi. 

 | Author: Kristina Stupar, Fairytale Photography Foto: Kristina Stupar, Fairytale Photography

Na ideju otvaranja private primaljske prakse i ostvarenja svog sna, prvostupnica primaljstva Ivana Zorić je došla nakon 26 godina primaljskog staža. Dala je otkaz na Klinici za ženske bolesti i porodništvo KBC-a "Sestre milosrdnice" i krenula u realizaciju projekta i ostvarenju svog sna.

Na ideju je došla radeći u bolnici i susrećući se i pričajući s pacijenticama, slušajući njihove probleme koji se posebno intenzivirali za vrijeme pandemije. 

Ivana je i sama bila trudnica koja je provela više od dva mjeseca u bolnici na čuvanju trudnoće. "Ta jedna mala sitnica, taj jedan smiješak puno znači pacijentu koji leži i govorim iz vlastitog iskustva. Ja želim njima taj stres, tu traumu koje će one imati, želim im pomoć da im što bezazlenije prođe", ispričala nam je Ivana te dodala: "Žena je nakon poroda izbezumljena i njoj treba pomoć, a iz vlastitog iskustva znaš što je trudnicama potrebno. Ivana se prisjetila i trenutka kada je sa svojim prijevremeno rođenim sinom došla kući, gledala ga i razmišljala:  ‘A što sad?‘. Ako sam ja uplašena i izgubljena, kako je onda rodiljama koje čekaju patronažnu sestru da im dođe i po nekoliko dana ako im se spoji petak, vikend, blagdan, praznik".

"Naša ciljana skupina su klijentice koje se, nažalost, najviše informira na internetu, po forumima, raznim grupama na društvenim mrežama, i to od nemedicinskog osoblja koji su završili tečajeve i predstavljaju se ‘velikim znalcima‘ u primaljstvu. I od toga ih želimo zaštititi. Želim uvesti u Hrvatsku primaljstvo kao što je dostupno u zemljama EU", Istiće Ivana Zorić. 

Kao viziju i cilj si je postavila stvoriti posebno pozitivno i motivirajuće okruženje za žene u najljepšem i najranjivijem periodu života, gdje bi im primalja bila dostupna od 0 do 24.

Ima mnogo trudnica koje zbog određenih zdravstvenih stanja moraju strogo mirovati kod kuće. Tu tim Moja Primalja uskače i pomaže. "Mi ćemo im pružiti svu skrb koju mogu imati i u bolnici, a ako to žele, možemo im biti i pratnja na porodu", ističe Ivana. 

Tim Moja primalja nude pripremu za porod, mjerenje tlaka, šećera, OGTT, kontrolu krvi i urina trudnice, mjerenje opsega trbuha i dužine simfiza – fundus maternice, slušanje kucaja čedinjeg srca, savjetovanje o promjenama u trudnoći, o njezi tijela i prevenciji strija, o njezi dojki u trudnoći i nakon poroda te o prehrani u trudnoći, psihološku podršku i savjetovanje vezano za porod, pregled i toaleta rane epiziotomije ili rane od carskog reza, pomoć majci kod postavljanja novorođenčeta na dojku, asistenciju prilikom dojenja / izdajanja te savjetovanje o pohrani izdojenog mlijeka, savjetovanje i edukaciju o njezi spolovila trudnice i o spolnim odnosima nakon poroda, kontrolu dijastaze, mjerenje novorođenčeta, pregled i edukaciju o njezi pupčane rane, pomoć kod kupanja, savjetovanje i edukaciju o prehrani novorođenčeta kod pojave refluksa, pojave grčeva i promjena na koži, o prevenciji pojave soora, tjemenjače, ojedina, impetiga te o njezi spolovila i novorođenčeta, kontrolu kukova i prirasta u težini novorođenčeta, baby handling te savjetovanje i edukaciju prilikom nicanja zubi. Dakle, sve što trudnice i nove majke zanima i trebaju znati. 

Ivani Zorić se u timu Moja primalja pridružuju i primalja asistentica Marija Šavorić, primalja Viktorija Varošanec te prvostupnica primaljstva Sanja Babojelić. Zajednička im je želja osvijestiti javnost o djelovanju privatnih primalja koje svojim znanjem i iskustvom mogu pomoći trudnicama da im taj vrlo stresan, ali čaroban period trudnoće, poroda i prvih nekoliko tjedana suživota s djetetom prođe što bezbrižnije.

Za početak Moja primalja djeluje na području Zagreba i okolice. Svojim klijenticama nudi pojedinačne usluge i četiri vrste paketa usluga praćenja i njege u periodu od trudnoće, pa sve do tri mjeseca starosti novorođenčeta, posebne vježbe za trudnice i savjetovanja o prehrani, kao i terapeutsku i psihološku podršku za cijelu obitelj pri dolasku novog člana.

Možda te zanima... Primalja savjetuje kako olakšati porod i smanjiti traumu Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.