Trudnoća Trudnica 24. veljače 2017.

Može li lijek koji moram uzimati u trudnoći naštetiti bebi?

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekolog dr.sc. Erden Radončić odgovara na pitanje zabrinutoj trudnici zbog lijeka koji treba uzimati u trećem tromjesečju

U 34. sam tjednu uredne trudnoće. Naime, nakon pregleda ustanovljeno je da mi se cerviks skratio na 21 mm, ušće zatvoreno, oblik T. Beba glavom u zdjelici. Liječnica mi je prepisala strogo, strogo mirovanje i utrogestan (vaginalno 200 mg). Ono što me preplašilo je što sam pročitala o štetnosti utrogestana u 3. tromjesečju trudnoće (radi jetre). Moje je pitanje, moram li ga uzimati?

Davanje utrogestana u trećem tromjesečju je preporuka novijeg datuma, nastalom na temelju nekih istraživanja po kojima primjena progesterona (=Utrogestana) može prevenirati prijevremeni porođaj. Opet, s druge strane, mnogi nisu potvrdili takvo stajalište, pa je to pitanje donekle ostalo otvorenim. Prirodni progesteron ne remeti funkciju jetre, pa se s te strane ne trebate brinuti, a pomaže li kod prijetećeg prijevremenog porođaja – teže je zaključiti. Ipak strogo mirovanje je dokazano kao povoljno djelovanje u svakom slučaju, pa se držite preporuke liječnika.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.