Trudnoća Trudnica 09. lipnja 2017.

Lijekovi za multiplu sklerozu mogu se koristiti i u trudnoći

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U Europi i Hrvatskoj ukinuta je kontraindikacija za korištenje Tevinog lijeka u liječenju multiple skleroze kod trudnica i žena koje planiraju trudnoću

Hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) početkom travnja ukinula je zabranu korištenja lijeka za liječenje multiple skleroze kod trudnica i žena koje planiraju trudnoću. Proizvođač lijeka je Teva, u čijem sastavu posluje PLIVA Hrvatska.

Ukidanje kontraindikacije za korištenje lijeka u trudnoći uslijedilo je nakon pozitivnog izvješća o izmjeni upute za lijek koje je izdala britanska Regulatorna agencija za lijekove i medicinske proizvode. Suglasnost s izvješćem dale su države članice u Europi koje su bile uključene u proceduru. Europska regulatorna tijela donijela su odluku na temelju detaljnih analiza podataka o primjeni ove terapije kod žena koje su tek naknadno saznale da su trudne.

Multipla skleroza (MS), koju medicina zasad poznaje kao autoimunu bolest, javlja se u svim životnim dobima, najčešće između 18. i 50. godine života. Bolest je nepoznatog uzroka i nepredvidljivog tijeka. Procjenjuje se da u Europi oko 700.000 ljudi boluje od MS-a, a da su od njih gotovo tri četvrtine žene. MS najčešće pogađa žene u optimalnoj reproduktivnoj dobi, a u Hrvatskoj od ove bolesti boluje više od 4.000 ljudi. Ukidanje kontraindikacije u trudnoći pruža ženama oboljelima od multiple skleroze priliku da u dogovoru s liječnikom razmotre korištenje ovog lijeka u terapiji, ukoliko im je potreban. Promjena upute za lijek odobrena je na temelju analize podataka o trudnoćama s poznatim ishodom i potvrđenom izloženošću glatiramer acetatu (GA), aktivnom sastojku Tevinog lijeka. Ovo je do sada najveće ispitivanje baze podataka trudnica s MS-om koje su u trudnoći primale imunomodulacijske lijekove (DMT, disease modifying therapies).

"Mnoge pacijentice s MS-om zabrinute su zbog relapsa bolesti kada počinju planirati trudnoću ili su već u drugom stanju. Promjena upute za lijek znači da sada s pacijenticama koje planiraju trudnoću mogu razgovarati o mogućnosti liječenja što je dobra vijest. Mnogi će liječnici koji liječe žene u reproduktivnoj dobi oboljele od MS-a pozdraviti ovu promjenu", istaknula je prof. dr. sc. Vanja Bašić Kes, predstojnica Klinike za neurologiju KBC “Sestre Milosrdnice”.

Multipla skleroza i planiranje obitelji

Multipla skleroza pogađa žene u reproduktivnoj dobi više nego bilo koju drugu dobnu skupinu. MS se u prosjeku dijagnosticira u dobi od 30 godina. Žene s MS-om imaju jednake šanse zatrudnjeti i roditi zdravu djecu kao i sve ostale. Štoviše, više od 40 posto žena ostane trudno i nakon dijagnosticiranja multiple skleroze.

Plodnost
Multipla skleroza nema značajan utjecaj na plodnost. Procjenjuje se da je više od polovine trudnoća kod žena s MS-om neplanirano. Žene s MS-om koje smatraju da postoji mogućnost da neočekivano ostanu trudne trebale bi se savjetovati s liječnikom o tome kako najbolje kontrolirati trudnoću i MS. 

Trudnoća
Mnoga istraživanja pokazuju da su trudnoće žena s MS-om jednake kao i u ostalih trudnica te da trudnoća ne utječe na ubrzanje ili pogoršanje multiple skleroze. Štoviše, znanstvenici su otkrili pozitivne učinke na zdravlje majke tijekom trudnoće. 

Nasljednost
Istraživanja pokazuju da se bolest pojavljuje kod svega tri posto djece roditelja s MS-om. 

Relapsi
Više od tri desetljeća istraživanja provedena među tisućama žena pokazala su da žene s MS-om imaju manje relapsa bolesti tijekom trudnoće, a naročito u trećem tromjesečju. Razlozi nisu sasvim poznati, ali se pretpostavlja da imaju veze s promjenama majčinog imunog sistema. Neke žene su doživjele manje relapsa i u prva tri mjeseca poslije poroda. 

Umor
Umor je prirodni dio trudnoće. Umor je također i uobičajeni simptom MS-a pa su odmor i podrška trudnicama s MS-om itekako potrebni.

Dojenje
Dojenje se općenito ne preporuča ženama koje primaju terapiju za MS te je važno o tome posavjetovati se s liječnikom.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • marisija

    Može li se znati naziv tog lijeka?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.