Trudnoća Trudnica 22. rujna 2022.

Kako prirodnim putem omekšati vrat maternice za porod?

Foto: Guliver ; Kako prirodnim putem omekšati vrat maternice za porod?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako bi izbjegla indukciju, trudnica može isprobati prirodne načine omekšavanja vrata maternice kod kuće pred kraj trudnoće. Evo nekoliko načina za poticanje sazrijevanja vrata maternice kod kuće.

Širenje i sazrijevanje vrata maternice neophodni su za vaginalni porod, ali proces se ne odvija uvijek kako bi trebao. Evo kako prirodnim metodama potaknuti grlić maternice da omekša.

Pred kraj trećeg tromjesečja, cerviks će omekšati kako bi započeo proces sazrijevanja (stanjivanje i istezanje) i širenja (otvaranje) u pripremi za rođenje vašeg djeteta.

Otvoren grlić maternice omogućuje bebi da prođe kroz porođajni kanal—ali sazrijevanje grlića maternice ne odvija se uvijek kako bi trebalo. No, srećom, postoje stvari koje možete učiniti kod kuće kako biste pomogli tom procesu. Evo što trebate znati.

Možda te zanima... Čokoladna jaja pokazuju ženama koliko su otvorene za porođaj Trudnoća

Što ako se vrat maternice ne otvori?

Vaš liječnik ili primalja mogu provjeriti postoji li dilatacija i sazrijevanje grlića maternice tijekom vaših prenatalnih pregleda u kasnom trećem tromjesečju. Promjene obično počinju nekoliko tjedana prije porođaja, ali nije neuobičajeno da blizu termina porođaja i dalje imate zatvoren grlić maternice.

Prvorotkinje, na primjer, možda neće doživjeti otvaranje grlića maternice do porođaja, čak i ako se grlić maternice prije toga počeo stanjivati, kaže dr. med. Michele Hakakha, certificirana opstetričarka i ginekologinja iz Los Angelesa.

Ponekad se, međutim, preporučuje indukcija kada cerviks ne pokazuje znakove promjena jer se bebin termin porođaja približava ili je već prošao. Premda je trudnoća iznad 40 tjedana ("kašnjenje") uobičajena i može biti sasvim u redu, također može doći s povećanim rizikom od određenih problema poput fetalne makrosomije (velike veličine), distocije ramena, niske amnionske tekućine, ugroženog funkcioniranja placente i infekcije.

Kako bi izbjegla indukciju, trudnica može isprobati prirodne načine omekšavanja vrata maternice kod kuće pred kraj trudnoće. "Omekšavanje cerviksa jedan je od najvažnijih aspekata porođaja", kaže Ashley Brichter, osnivačica i izvršna direktorica Birth Smartera, tvrtke koja nudi osobne i virtualne tečajeve porođaja za buduće roditelje. "Želimo omekšati grlić maternice jer će se lakše otvoriti."

Kako omekšati vrat maternice kod kuće?

Bliži vam se termin poroda i želite kod kuće potaknuti sazrijevanje grlića maternice? Usredotočite se na omekšavanje tkiva. Najbolji način da to učinite, kaže Brichter, je poticanje vaše bebe da zauzme ispravan položaj - to je glava prema dolje, okrenuta prema vašim leđima i pritišće cerviks.

"Pritisak iz bebine glave proizvodi prostaglandine, koji signaliziraju vašem tijelu da je vrijeme za početak kontrakcija", kaže Brichter. Ovi prostaglandini također omekšavaju i otvaraju cerviks.

Evo nekoliko načina za poticanje sazrijevanja vrata maternice kod kuće.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Kako prirodnim putem omekšati vrat maternice za porod?

Usporedite stopala

Prema Brichteru, mnoge trudnice prirodno stoje u širokom stavu s raširenim stopalima. Ali paralelno postavljanje nožnih prstiju može odvojiti sjedeće kosti, što otvara zdjelicu i može nagovoriti vašu bebu u pravilan položaj.

Uspostavljanje ravnoteže

Uspostavljanje ravnoteže u vlastito tijelo također bi moglo pomoći. Pokušajte stajati s bokovima iznad gležnjeva (umjesto da izbacujete trbuh) i nemojte se pogrbiti dok sjedite.

Pokušajte s loptom za piletes

Ljuljanje, poskakivanje i rotiranje kukova na lopti za vježbanje/rađanje također otvara zdjelicu i može ubrzati dilataciju vrata maternice.

Šetanje

Ne podcjenjujte snagu gravitacije. Dok hodate, vaša će beba pritiskati cerviks, što može pomoći da se proširi.

Seks

Ideja je da sperma sadrži prostaglandine, koji potiču mek vrat maternice. Osim toga, smatra se da orgazam može potaknuti kontrakcije maternice, što može pomoći.

Dokazi su različiti stavovi o tome pomaže li seks na kraju trudnoće zapravo potaknuti trudove, ako imate niskorizičnu trudnoću, možda neće škoditi provjeriti teoriju. Prvo razgovarajte sa svojim liječnikom.

Biljni lijekovi

Poznato je da neki biljni lijekovi poput čaja od lišća crvene maline i ulja noćurka pomažu sazrijevanju grlića maternice i pripremaju tijelo za porod. Ali prije nego što isprobate biljni lijek, razgovarajte sa svojim liječnikom ili primaljom kako biste bili sigurni da je siguran za vas.

Akupunktura

Neka klinička istraživanja pokazuju da akupunktura može biti učinkovit način za pomoć pri sazrijevanju grlića maternice. Čak i za pokretanje poroda i skraćivanju vremena do poroda.

Sazrijevanje grlića maternice u bolnici

Ako ništa drugo ne uspije i ako vam je rok prošao bez naznake sazrijevanja grlića maternice, vaš liječnik može preporučiti induciranje poroda kako bi se izbjegle komplikacije poroda. Evo nekoliko uobičajenih medicinskih metoda za sazrijevanje grlića maternice:

Lijekovi: Prostaglandini na recept (oralni ili vaginalni) mogu se koristiti za poticanje omekšavanja i širenja cerviksa.

Mehanički: mehaničko sazrijevanje cerviksa je kada se uređaj nalik balonu koji se naziva Foley kateter postupno napuhava kako bi se gurnuo cerviks.

Skidanje ovojnica: Ovo je proces u kojem liječnik ili primalja trljaju prst u rukavici između sluznice amnionske vrećice i stijenke maternice. Na taj način postižu oslobađanje prostaglandina koji omekšava cerviks i pokreće kontrakcije.

Možda te zanima... Kao krafna: Primalja objavila nevjerojatnu fotografiju ženskog cerviksa Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.