Trudnoća Trudnica 20. ožujka 2023.

Je li sigurno koristiti retinol u trudnoći? Evo što kažu dermatolozi

Foto: Freepik ; Retinol u trudnoći
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Za vrijeme trudnoće bitno je pobrinuti se da su svi proizvodi koje koristite sigurni i za tebe i tvoju bebu stoga donosimo više o tome može li se koristiti retinol tijekom trudnoće.

Trudnoća je razdoblje u kojem više od 90% žena doživi značajne promjene na koži. Te promjene uglavnom su posljedica brojnih endokrinoloških, imunoloških, metaboličkih i vaskularnih promjena koje tijekom trudnoće mogu utjecati na kožu na razne načine. Moguće je poboljšanje, ali nažalost i pogoršanje postojećih kožnih problema. Ako si se odlučila suprotstaviti ovakvim promjenama, važno je znati koji kozmetički sastojci ne smiju na kožu trudnica, bilo zato što nisu sigurni za nerođeno dijete, bilo zato što mogu pogoršati stanje kože.

Za vrijeme trudnoće bitno je pobrinuti se da su svi proizvodi koje koristite sigurni i za tebe i tvoju bebu stoga donosimo više o tome može li se koristiti retinol tijekom trudnoće.

Proizvodi s vitaminom A povezani su s urođenim manama

Retinol je derivat vitamina A, koji je povezan s nekoliko kongenitalnih malformacija "koje uključuju središnji živčani i kardiovaskularni sustav", prema studiji iz 2019.

Na primjer, postoje neki dokazi da uzimanje lijekova s vitaminom A (osobito tijekom prvog tromjesečja trudnoće) može dovesti do toga da bebe razviju stanje poznato kao retinoidna embriopatija ili tjelesne i mentalne urođene mane, dr. Joshua Zeichner, izvanredni profesor dermatologije na Bolnica Mount Sinai u New Yorku, rekli su za Insider.

Dokazi koji povezuju vitamin A s urođenim manama razlog su zašto Accutane (oralni retinoid koji se koristi za liječenje akni) ima upozorenje u kojem stoji da se ne smije prepisivati trudnicama.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Nije jasno može li retinol konkretno uzrokovati probleme s trudnoćom

Evo gdje znanost postaje lukava: iako postoji mnogo dokaza da je uzimanje oralnih lijekova s vitaminom A povezano s rizicima trudnoće, nema izravnih dokaza da lokalno uzimanje vitamina A – retinoidi – može naškoditi fetusu.

Dr. Ivy Lee, certificirana dermatologinja iz Los Angelesa, ukazuje na retrospektivnu meta-analizu iz 2015. koja je otkrila da "nije bilo značajno povećanog rizika od štetnih ishoda" kada su trudnice koristile retinoide tijekom prvog tromjesečja. Međutim, studija je zaključila da to nije dovoljno da se pouzdano kaže da su retinoidi sigurni za korištenje tijekom trudnoće.

Liječnici savjetuju oprez i nakon poroda

Zeichner ne preporučuje korištenje retinola tijekom bilo kojeg razdoblja trudnoće i primijetio je da neki liječnici preporučuju izbjegavanje retinola tijekom dojenja. Rekao je da je "teoretski problem" retinol koji se apsorbira u krvotok i prenosi u mlijeko.

Lee je naglasila da je trudnoća "prirodno stresno vrijeme" i zbog neizvjesnosti oko sigurnosti korištenja topikalnih retinoida, preporučuje pacijenticama da privremeno odustanu od proizvoda kako bi izbjegle dodatne brige.

Retinol možete zamijeniti drugim proizvodima, poput seruma s vitaminom C

Zeichner je rekao da se vitamin C smatra sigurnim za korištenje tijekom trudnoće i da ima gotovo jednake prednosti u jačanju kolagena i blijeđenju hiperpigmentacije. 
Nakon dojenja, Zeichner preporučuje da razgovarate sa svojim liječnikom kako biste utvrdili kada ponovno uključiti retinol u svoju rutinu njege kože.

Možda te zanima... Kemikalije iz kozmetike pronađene u vagini mogle bi biti "krivci" za prijevremeni porođaj? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.