Trudnoća 10. siječnja 2023.

Trudnički nos je trenutno „vruća“ tema na TikToku – i stvarno se događa

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ne, to nije stručni termin i nećeš to naći u knjigama, ali trudnički nos je nešto što se stvarno događa mnogim trudnicama i one su odlučile progovoriti o tom, ali i našaliti se.

Popis stvari koje se u trudnoći mijenjaju jednostavno kao da nema kraja. O nekim se promjenama bez problema govori i one često imaju svoje ustaljene, stručne termine. Onda su tu one o kojima malo teže pričaš baš sa svakim, ali moraš ih riješiti s liječnikom. I onda su tu one o kojima inače ne bi baš tako lako govorila, ali u trudnoći ti je potpuno svejedno i još nađeš načina za našaliti se s tim, a nekad im daš i neko zabavno ime. Među ovima zadnjima je i – trudnički nos.

Možda te zanima... 7 promjena kroz koje može proći tvoja vagina tijekom trudnoće Trudnoća

Kakve veze imaju trudnoća i nos, pitaš se? Ili se možda samo reda radi pitaš, a ustvari ti je laknulo da se napokon govori o nečem što si primijetila i kod sebe, pa pokušavaš sakriti, a to jednostavno ne ide. Da, trudnički nos je stvarna stvar, nije izmišljen. A sad su žene odlučile podijeliti svoje „muke“ s internetskim pučanstvom i usput se našaliti na svoj račun.

@kaylyn.hill It gets progressively worse🫠🫠#momtok #newmom #ftm #rainbowbaby #pregnancy #ttc #ttcjourney #librababy #pregnancynose ♬ Devil Eyes - There I Ruined It

Tako je TikTok postao mjesto gdje trudnice progovaraju o ovoj pojavi, odnosno o tome kako im se u trudnoći promijeni nos. Trudnički nos nije, naravno, stručni termin, ali se ne može izbjegavati činjenica da se mnogim trudnicama u trudnoći poveća nos, posebno prema kraju trudnoće.

@mamba.basa #stitch with @heyosato cause look at the size of my nose already ✋🏾 it’s over #pregnancynose ♬ original sound - Mamba 🐻

Je li trudnički nos stvaran?

Kao prvo, moramo naglasiti da je svaki nos, ma kakav on bio, tvoj i kao takav najbolji za tebe, bila ti trudna ili ne. No, neke se žene zbune zbog ove pojave, a neke koje su malo sklonije njegovati besprijekoran izgled mogle bi čak početi pribojavati se trudnoće. Sasvim nepotrebno. A što kažu stručnjaci?

@anumrubec I’m traumatized and barely recognize my nose anymore 😩😩😩 #pregnancynose #pregnancysymptoms #pregnancyswelling #preeclampsiaawareness #preeclampsia #pregnancyedema #swellinginpregnancy #pregnant #noseswelling ♬ Devil Eyes - There I Ruined It

Da, nos se u trudnoći često promijeni, a „krivci“ za to su sasvim očekivano – hormoni. Odnosno, povećani volumen krvi. Naime, kako tijelom kruži veća količina krvi, ona dolazi u sve dijelove tijela, a iako je bit i svrha te krvi pružiti sve potrebno bebi, nekad ta krv završi u većim količinama u nekim neplaniranim dijelovima tijela. Na primjer – nosu. I tad on može djelovati natečeno, odnosno povećano.

@kimberr98 not my finest hour or 9 months 😅 inspo from @tabsalterego #greenscreen #pregnancy #pregnancynose ♬ Devil Eyes - There I Ruined It

Trebaš li se nekad zabrinuti?

Jedino opasno na što bi mogao ukazivati otečen nos je preeklampsija, koja je ustvari oticanje, pa može doći i do oticanja nosa, odnosno on se može činiti veći. Napomeni liječniku na pregledu ako te to brine, ali ako redovno kontroliraš, na primjer, tlak, sve će biti u redu.

I baš kao što je stvar i sa stopalima koja se povećaju u trudnoći, neke žene kažu da im se nos nikad nije vratio u „normalu“. No, uglavnom je to nešto što se ipak vrati na staro. A najbitnije je to da će beba obožavati tvoje lice, bez obzira na veličinu nosa.

Možda te zanima... Kako trudnoća utječe na mozak i čini te boljom majkom Trudnoća Možda te zanima... Bol u rebrima u trudnoći – 5 uzroka i 8 savjeta kako ju olakšati Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.