Trudnoća Trudnica 02. studenoga 2022.

Ginigivitis u trudnoći: Kako spriječiti upalu i krvarenje zubnog mesa?

Ginigivitis u trudnoći
Foto: Shutterstock ; Ginigivitis u trudnoći
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Upala zubnog mesa ili gingivitis, u trudnoći se javlja zbog povećane količine progesterona i povećane cirkulacije krvi u cijelom tijelu, a stanje se obično pogoršava u drugom tromjesečju. Donosimo savjete kojima možeš spriječiti ili popraviti situaciju gingivitisa

Gingivitis nastaje kao posljedica stvaranja naslaga na zubima i tada mjesto gdje se nalaze te naslage postaje podložnije za razvijanje bakterija. Kada se bakterije umnože može doći do oticanja, izuzetne osjetljivosti i krvarenja desni. Najprije ćete ga uočiti na osnovu neugodnog ukusa u ustima. Pored toga možete osjećati i veoma neugodnu bol, a posebice dok perete zube.

Možda te zanima... Istraživanje: Bakterije u usnoj šupljini mogu uzrokovati prijevremeni porod? Trudnoća

Upala zubnog mesa, odnosno gingivitis nije jako opasan, ali ako se ne liječi na vrijeme može se razviti u parodontitis ili oštećenja tkiva, stoga čuvaj zube i desni. Parodontitis je ozbiljno stanje i može dovesti do gubitka zubiju te je vrlo važna pravovremena intervencija.

O utjecaju upale zubnog mesa na trudnoću i bebu postoje različita mišljenja. Neka istraživanja pokazuju da se može dogoditi prijevremeni porod (šanse za žene s parodontitisom za prijevremeni porod su čak 7 puta veće), preeklampsija i druge komplikacije.

Istraživanje je čak pokazalo povezanost fetalne smrti s bakterijama iz usta majke iako je ta situacija manje vjerojatna. U svakom slučaju vrlo je važno da se liječi, a mnogo bolje je da se spriječi sam nastanak. Zbog gingivitisa tijekom trudnoće, iako rijetko, može se dogoditi i izraslina na desnima (tumor), ali to nije nešto opasno i obično se povlači sam od sebe nakon poroda.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Praktični savjeti u borbi s gingivitisom

Trudnica ne može uzimati lijekove za gingivitis, ali stomatolog može očistiti sporna područja na kojima se talože bakterije, kao i dati niz savjeta koji će trudnicama pomoći da lakše prebrode ovu bolest.

Ovdje su neki savjeti kojima možeš spriječiti ili popraviti situaciju gingivitisa:

  • Operi zube najmanje 2 puta dnevno, iako je mnogim trudnicama zbog mučnina to vrlo teško. Oralna higijena je jako važna za vrijeme trudnoće.
  • Koristi pastu za zube dizajniranu za osjetljive desni, a može ti i stomatolog preporučiti neku. Četkica za zube neka bude mekana. Četkanje mora biti temeljito, ali ne i agresivno.
  • Barem jednom dnevno čisti zube koncem za zube. Korištenje konca može biti od velike pomoći u održavanju higijene u ustima i spriječiti upalu desni.
  • Nakon povraćanja isperi zube, želučana kiselina može nagristi zube i dovesti do lakšeg propadanja zuba.
  • Posjeti svog stomatologa za kontrolu i obavezno mu recite da ste trudni. Ako je potrebno, očisti kamenac koji uzrokuje upalu desni. U trudnoći izbjegnite zubni rendgen.
  • Uzimaj vitamin C, to će ojačati zubno meso.
  • Pij jogurt i jedi mliječne proizvode, tako ćeš također dobiti kalcij koji je potreban za snagu kostiju i zuba.
  • Izbjegavaj jesti slatkiše, to može pogoršati situaciju.

Najčešće, nakon poroda stanje desni se samo vrati u normalu. Ako se to ne dogodi, potraži savjete svog stomatologa.

Možda te zanima... Ella Dvornik o čestom problemu trudnica: Kako trudnoća utječe na zube? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.