Trudnoća 02. rujna 2024.

Trudna paraolimpijka osvojila medalju! 'Pripremala sam se na bebine udarce, da ostanem mirna'

Foto: Instagram / @paralympics
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnoća i majčinstvo ne može nas zaustaviti ni u čem – barem onda kad je sve u redu i nema nikakvih poteškoća, odnosno kad se buduća mama dobro osjeća. A onda ima i ona kategorija posebno upornih mama…

Trudnoća nije bolest i sve što radimo i inače, možemo raditi u trudnoći – sve dok se osjećamo dobro i dok nam doktor to dopušta i odobrava. Nekima to znači da će i dalje nastaviti raditi, nekima da će nastaviti vježbati, a nekima da će – otići na paraolimpijske igre i osvojiti medalju.

Možda te zanima... Prekrasna reklama odaje počast trudnicama i dojiljama: Mame su najsnažnije sportašice! Trudnoća

Britanka Jodie Grinham upisala se u povijest, a njezina pobjeda dobila je poseban značaj. Naime, ovu je brončanu medalju u streličarstvu osvojila u sedmom mjesecu trudnoće! Pa, moramo priznati da je ovo jedna sasvim nova dimenzija 'aktivne trudnoće'.

Nakon osvojene medalje Jodie Grinham je za The Guardian rekla: „Beba se nije prestala micati, beba mi je govorila 'što to radiš'? Bila mi je prava čast znati da je beba tu i da imam taj mali mjehurić u trbuhu koji mi pruža podršku“, rekla je Grinham.

U njezinu sportu, streličarstvu, beba niti u jednom trenutku nije u opasnosti, ali je beba u opasnost mogla dovesti maminu pobjedu. Naime, Grinham je zapravo najviše brinula o tome kako je njezina beba potencijalno mogla utjecati na njenu izvedbu.

„Stvarno me počelo brinuti da će se beba pomaknuti kad ja budem izvlačila i da će to utjecati na moj udarac, ali moj trener i ja proveli smo puno vremena radeći male pripreme tijekom trudnoće, kako bih se ja naviknula na taj osjećaj udaraca,“ rekla je Grinham.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Paralympics (@paralympics)

Dodala je kako je između i tijekom svojih mečeva hvalila svoje dijete govoreći stvari poput „mama te voli, mazit ću te za minutu“.

„Onda bih ga nakon toga malo udarila i rekla da je sve u redu, znam da je to puno buke, puno otkucaja srca”, rekla je.

Grinham je debitirala na Paraolimpijskim igrama 2016. u Riju i osvojila srebro, ali je propustila OI u Tokiju zbog ozljeda izazvanih padom. Kad je kretala na Paraolimpijske igre 2024., Grinham je izjavila da se "nada medalji" i da će biti "razočarana" ako to ne učini.

Paraolimpijka je, inače, govorila o svom iskustvu i problemima plodnosti. Nakon što su ona i suprug odgodili trudnoću u iščekivanju igara u Tokiju, koje su na kraju odgođene, neko duže vrijeme su ona i partner imali problema sa začećem. Unatoč teškom putu do roditeljstva, Grinham i njezin partner dočekali su svoje prvo zajedničko dijete, sina Christiana, 2022. godine.

Zato je odlučila da ovoga puta neće više čekati na svoje drugo dijete.

„Više neću odgađati stvaranje obitelji zbog svoje karijere“, rekla je. „Trebala bih moći oboje. I upravo smo to odlučili. Evo me u sedmom mjesecu trudnoće, natječem se,“ rekla je Grinham, te dodala kako je uvjerljivo najviše plakala kad je osvojila medalju.

Inače, početkom tjedna u kojem je osvojila medalju, Grinham je morala posjetiti liječnika jer se beba nije micala, ali pokazalo se da je sve u redu. Doktorica ju je zamolila da se odmori čim završi s natjecanjem.

„Želim biti majka i sportašica“, rekla je Grinham. „Nisam spremna žrtvovati nijednož od tog, ali kod kuće sam mama.“

Inače, Grinham je rođena sa skraćenom lijevom rukom, bez prstiju i sa samo pola palca na toj ruci.

Možda te zanima... Nasmijala i oduševila: Mama u kuhinji izvela gimnastičke poteze - inspirirale ju Olimpijske igre Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.