Roditelji 13. srpnja 2021.

Sportašice koje doje moći će povesti djecu na Olimpijske igre u Tokio!

Foto: Instgaram/kgaucher ;Mame koje doje moći će povesti djecu na Olimpijske igre u Tokio
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

"Inspirativno je da je toliko sportašica s malom djecom sposobno nastaviti se takmičiti na najvišem nivou, uključujući Olimpijske i Paraolimpijske igre, a mi smo predani učiniti sve što je moguće kako bismo im omogućili nastup na Igrama u Tokiju."

Kanadska olimpijka i košarkaška zvijezda Kim Gaucher je prije dva tjedna podijelila očajničku molbu da joj se omogući da na Olimpijske igre u Tokio povede svoju tromjesečnu bebu. Apel javnosti ovih je dana urodio plodom, a organizacijski odbor Ljetnih olimpijskih igara objavio je da su ograničenja ublažena kako bi se majkama dojiljama omogućilo da sa sobom na put povedu i djecu. 

"Inspirativno je da je toliko sportašica s malom djecom sposobno nastaviti se takmičiti na najvišem nivou, uključujući Olimpijske i Paraolimpijske igre, a mi smo predani u naumu da učinimo sve što je moguće kako bismo im omogućili nastup na Igrama u Tokiju 2020", prenosi Washington post. "Nakon pažljivog razmatranja jedinstvene situacije s kojom se suočavaju sportašice s djecom, sa zadovoljstvom potvrđujemo da će, kada je to potrebno, djeca moći pratiti roditelje u Japan", poručili su.

Možda te zanima... Viralni crtež prikazao pravu istinu o zaposlenim majkama Roditelji

Nova politika, koju je u srijedu prvi objavio Reuters, ohrabrila je nekolicinu sportašica koje su se kvalificirali za Tokio, uključujući američku maratonku Aliphine Tuliamuk, čija je kći Zoe rođena u siječnju; Kanadsku košarkašica Kim Gaucher, čija se kći Sophie rodila u ožujku; i američku nogometašica Alex Morgan, čija se kći Charlie rodila u svibnju 2020. godine.

"Sve što sam ikad željela bilo je predstavljati Kanadu na Olimpijskim igrama, a ove godine smo se kvalificirali. No zbog pandemije i strogih pravila sad sam u dilemi", rekla je Gaucher u videozapisu na Instagramu prošli tjedan prije no što se odlučila hoće li ići u Tokio bez kćeri Sophie. "Trenutno sam prisiljena odlučiti između bivanja majke dojilje ili olimpijske sportašice. Ne mogu očito biti oboje", zaključila je.

Sličan je problem imala i atletičarka Aliphine Tuliamuk, majka petomjesečne djevojčice Zoe, koju još uvijek doji. Za Washington post je rekla: "Ne mogu zamisliti da nije sa mnom, još uvijek je dojim. Tražila sam izuzeće". Podsjetimo, Tuliamuk je napisala u objavi na Instagramu u nedjelju, prije nego što su ublažena ograničenja: "Znam da ću je napustiti na samo 10 dana, i bit će sasvim dobro, i da je toliko drugih mama učinilo isto, ali ipak ju još uvijek dojim."

No, ovaj su tjedan konačno stigle dobre vijesti ze sve majke, profesionalne sportašice, a organizijski je odbor poslao snažnu poruku u svijet - da, žene mogu biti i majke i profesionalne sportašice.  Podsjećamo, Ljetne olimpijske igre počinju 23. srpnja i traju do 8. kolovoza.

Možda te zanima... 5 navika roditelja koji uspješno balansiraju između djece, posla i vremena za sebe Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.