Trudnoća Porođaj 26. siječnja 2016.

Ne daju mu da radi kao primalja jer je muško

muška primalja
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ivanu Mariniću iz Slavonskog Broda, jedinoj muškoj primalji u Hrvatskoj, licencija ne vrijedi. Zašto? Zato jer se izdaje u ženskom rodu

"Ne dobijem li licenciju za samostalan rad, to znači da sam se uzalud školovao. Nisam se nadao da će moje zaposlenje na kraju ovisiti o neuređenom sustavu u kojem živimo", ogorčen je Ivan Marinić (21), prva i zasad jedina hrvatska muška primalja.

Naš prvi 'babac': Novorođenče na rukama je najbolji osjećaj

Iako je školovanje u Srednjoj medicinskoj školi u Slavonskom Brodu završio s odličnim uspjehom, potom u varaždinskoj bolnici odradio pripravnički staž i položio stručni ispit, Hrvatska komora primalja ne izdaje mu odobrenje za samostalan rad ili licenciju samo zato što je muškarac. 

muška primalja | Author: Marko Jurinec/PIXSELL Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Razočaranom Ivanu nije preostalo ništa drugo nego zaposliti se u centru Broda u kafiću gdje konobari. Time, naravno, nije zadovoljan jer je uvijek sanjao kako će spašavati i donositi živote na svijet.

"Zakon o primaljstvu, prema mišljenju Hrvatske komore primalja, ne sadrži adekvatno rješenje za primalje u muškom rodu, kao i što sadržava druge nedostatke koje treba hitno ispraviti, a na što upozoravamo već godinama Ministarstvo zdravlja", rekli su u Hrvatskoj komori primalja dodavši kako su zaprimili svjedodžbu u ženskom rodu za muškarca koji je završio obrazovanje za primalju, kao i uvjerenje o položenom stručnom ispitu koje nije rodno osviješteno, a izdalo ga je samo Ministarstvo zdravlja.

Pročitajte što još kaže Ivan te što poručuju iz Vladinog ureda za ravnopravnost spolova na portalu 24sata

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.