Trudnoća Porođaj 26. srpnja 2022.

Čudesan video: Samo jedna od 80 tisuća beba rodi se na ovaj način

Foto: shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čudesan prizor daje nam priliku da vidimo kako izgleda bebin život unutar maternice!

Na društvenim mrežama dijeli se nevjerojatan i rijedak video novorođene bebe u netaknutoj amnionskoj vreći, odnosno vodenjaku. Na 80 tisuća beba, samo se jedna rodi na ovakav način, a u Srednjem vijeku ovakve bebe smatrale su se posebno sretnima i predodređenima za velike stvari. Također, postojao je mit da se one nikad neće utopiti. 

Nevjerojatan video koji je objavljen na Twitteru pokazuje trenutak kad beba, rođena u vodenjaku, tj. amnionskoj vrećici, prvi put udahne zrak! Amnionsku vrećica nalazi se oko bebe u maternici i uloga joj je zaštititi plod i pupčanu vrpcu od ozljeda. Na ovoj izvanrednoj snimci vidi se kako beba se beba u vrećici migolji i čak zijeva! Kad ju doktor otvori, beba "izleti" u svijet i udahne po prvi put zrak. Jednostavno očaravajuće!

Tijekom trudnoće, beba raste unutar maternice i nalazi se u vrećici ispunjenoj amnionskom tekućinom. Amnionska tekućina štiti bebu, regulira temperaturu maternice i pomaže u razvoju fetusa. U određenom trenutku prije poroda, membrane amnionske vrećice će puknuti i tekućina će izaći iz vagine. Ovo "puknuće membrane" obično se naziva pucanjem vodenjaka.

 Unatoč uobičajenim zabludama, samo oko 15% do 20% žena doživi pucanje vodenjaka prije porođaja. Amnionska vrećica obično pukne tijekom porođaja. U iznimno rijetkim slučajevima, amnionska vrećica možda nikada neće puknuti, a beba se može roditi unutar nje (što se naziva rođenjem "en caul"), kao što je slučaj u ovom čudesnom primjeru. 

Možda te zanima... Mama doživjela iznenađenje na ultrazvuku: "Šanse za to su 1 prema 70 milijuna" Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.