Beba 05. srpnja 2022.

U Požegi rođena beba sa zubićem: Šanse za to su 1 prema 2000!

Foto: Shutterstock ;U Požegi rođena beba sa zubićem: Šanse za to su 1 na 2000!
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako je prilično rijetka pojava da novorođenče stigne na svijet sa zubom, prije dva mjeseca se u Hrvatskoj, točnije u Općoj županijskoj bolnici Požega rodio se dječačić s jednim zubom na donjoj čeljusti.

Pravo malo čudo dogodilo se u Općoj županijskoj bolnici Požega. Naime, prije nešto više od dva mjeseca, dječak je rođen s jednim zubom na donjoj čeljusti s lijeve strane! Iako su poznati mnogi isti ili slični slučajevi u svijetu, ovaj je slučaj definitivno rijetkost, a mogućnost da se beba rodi sa zubićem jednaka je 1 na prema 2000 rođenih.

"Kad sam u bolnici rekla da beba ima zub, sestre mi nisu vjerovale dok doktorica nije potvrdila. Vjerojatno su mislile da nisam normalna kao što većina ljudi misli kad kažem da moj sin star nepuna dva mjeseca već ima jedan zub s kojim se rodio", rekla je  majka dječaka za SB Online. Mama vjeruje da je zubić dobar znak te da znači da će imati manje problema kada bebi krenu rasti drugi zubi.

Dječaka već nazivaju požeškim fenomenom jer su šanse za da se beba rodi sa zubom vrlo male. Natalni zubi pojavljuju se na svake dvije do tri tisuće novorođenčadi, nisu rezultat zdravstvenih problema već činjenice da dijete brže dentalno sazrijeva.

Većinom su smješteni u donjoj vilici, a iako su mali, zubi su u stanju ozlijediti bebin jezik pa i majku koja doji. Odstranjuju se jedino ako predstavljaju poteškoću prilikom hranjenja ili opasnost od ispadanja što može uzrokovati gušenje. 

Možda te zanima... Mali vodič: Što svaki roditelj treba znati o izbijanju zubića Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.