Trudnoća Planiranje trudnoće 10. kolovoza 2016.

Prilično uvjerljiv razlog zašto očevi moraju paziti što jedu

par, trudnica, jedu, hrana
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novo istraživanje pokazalo je kako prehrana očeva može utjecati na rizik od ove zloćudne bolesti kod ženske djece

Ne možete nagovoriti partnera da se zdravo hrani? Donosimo vam argument koji će ga u najmanju ruku navesti na razmišljanje o kvaliteti vlastite prehrane. Naime, novo je istraživanje pokazalo kako prehrana očeva može utjecati na rizik od karcinoma dojke kod kćeri.

U novom istraživanju, brazilski su znanstvenici hranili 60 muških miševa visoko masnom prehranom. Polovina miševa kao izvor masti dobivala je ulje kukuruza, dok je druga polovina dobivala svinjsku mast. Ženke miševa su dobivale uravnoteženu prehranu. Istraživači su kod potomaka miševa pratili učestalost pojave tumora, broj tumora i njihovu veličinu.

Rezultati su pokazali kako su kćeri očeva hranjenih sa zasićenim mastima životinjskog porijekla bile sklonije tumorima u usporedbi s kćerima očeva hranjenih nezasićenim biljnim mastima. Čini se kako nezasićene biljne masti ostvaruju određeni zaštitni učinak od karcinoma dojke no za konačnu potvrdu ili negaciju ove teze trebat će pričekati rezultate istraživanja na ljudima.

U kojoj hrani su zastupljene zasićene i nezasićene masti?

Zasićene masti najzastupljenije su u crvenom mesu, vrhnju, maslacu, punomasnim mliječnim proizvodima i palminom ulju. Nezasićenih masnih kiselina imamo nekoliko vrsta primjerice mononezasićene masne kiseline možemo naći u maslinovom ulju, višestruko nezasićene omega-3 masne kiseline u ribi, plodovima mora, orašastim plodovima, sjemenkama lana i lanenom ulju.

I druge namirnice smatraju se kvalitetnim izvorom biljnih masnoća poput repičinog ulja, hladno prešanog sojinog ulja, bučinog ulja, ulja kukuruznih klica, orašastih plodova, sjemenki i sl.

Pročitajte više o tome kako način života očeva utječe na zdravlje budućih potomaka

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.