Trudnoća Liječenje neplodnosti 30. ožujka 2015.

Možemo li se nadati prirodnom začeću?

ginekolog pregled začeće
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dr. sc. Erden Radončić, uži specijalist humane reprodukcije, odgovara čitatelju kolike su im šanse za začeće prirodnim putem uz duboku zdjeličnu endometriozu i smanjenom oplodnom sposobnošću muškarca

Djevojka i ja imamo problem. Ona boluje od endometrioze (duboka zdjelična endometrioza) i ima uklonjen jedan jajovod i pola jednog jajnika zbog cista i priraslica. Trenutno pije Visanne i čini se kako je endometrioza pod kontrolom. Slučaj kod mene je da sam bio na spermiogramu i čini se kako su sve vrijednosti u redu osim morfologije koja je samo 2%. Svi su nam do sada rekli kako je IVF jedini način kako bi dobili dijete zbog mogućih spontanih pobačaja i vanmaterničnih trudnoća (zbog njenog stanja i moje loše morfologije). Dosta nam je odbojan taj cijeli proces IVF-a. Postoji li u našem slučaju mogućnost začeća prirodnim putem i kolika je ona te ima li ikakve šanse za IUI metodu?

Endometrioza, a posebno duboka zdjelična endometrioza, u priličnoj mjeri kompromitira sposobnost začeća žene, ali ga i ne čini nemogućim. S druge strane, pitanje morfologije ukoliko su svi parametri spermiograma inače uredni, također smanjuje oplodnu sposobnost muškarca. Stoga se ovdje radi o kombinaciji faktora, koja u konačnici može dovesti do otežanog zanošenja, ali ono nije nemoguće, pa treba svakako dalje nastojati sa spolnim odnosima. Valja imati na umu da Visanne također djeluje na plodnost poput kontraceptiva. Ne možemo govoriti o nemogućnosti prirodnog začeća dok se uzimaju tablete zbog endometrioze i dok traje liječenje. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.