Trudnoća Planiranje trudnoće 05. svibnja 2016.

Kako naši geni utječu na mogućnost začeća?

mama, baka, dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako je vaša majka imala nekoliko pobačaja u dvadesetim ili tridesetim godinama života, moglo bi se reći da "vučete” skriveni nasljedni faktor

Ako imate problema sa začećem, moguće da nosite nešto i u svojim genima. Obilježite sve karakteristike koje se odnose na vašu majku:

  •  Nije mogla dugo zatrudnjeti.
  •  Rodila je nakon 35. godine života.
  •  Ušla je u menopauzu prije 45. godine.
  •  Patila je od izraženih simptoma menopauze, uključujući valunge.

Ako je vaša majka imala nekoliko pobačaja u dvadesetim ili tridesetim godinama života, moglo bi se reći da "vučete” skriveni nasljedni faktor, kao što je autoimuna bolest ili poremećaj zgrušavanja krvi, što povećava rizik od pobačaja. Ukoliko su sindrom policističnih jajnika ili endometrioza bili osnovni uzrok njenih problema sa začećem, onda trebate znati da su ove bolesti nasljedne.

S druge strane, ako je vaša majka rodila u kasnim tridesetim, ili čak četrdesetim, onda ćete i vi vjerojatno biti sposobni za rađanje u ovim godinama. Ipak, nemojte se previše oslanjati na to.

Kako prekinuti genetski niz

Ako ne možete zatrudnjeti, obratite se liječniku. A ukoliko znate da vaša majka ili bliska rođakinja pate od sindroma policističnih jajnika, endometrioze ili fibroida, nemojte predugo čekati na rađanje. Ove bolesti su progresivne, što znači da s vremenom umanjuju sposobnost začeća.

9 najvećih rizika kasne trudnoće

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.