Trudnoća Planiranje trudnoće 12. travnja 2016.

Debljaju li kontracepcijske pilule?

kontracepcija, pilule
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako je pilula najpouzdaniji oblik kontracepcije, njezinu upotrebu i dalje prati dosta nejasnoća i zabluda poput pitanja: deblja li pilula, izaziva li promijene raspoloženja, koja je najbolja vrsta pilule?

Na ova pitanja ne postoji jedinstveni odgovor. Svaki tip pilule sadrži različitu kombinaciju hormona i zaštitnih tvari koje utječu na svaku ženu posebno (ovisno o njezinoj individualnoj biokemiji). Otprilike, kod svake dvadesete žene manifestiraju se neke nuspojave – debljanje, glavobolje ili promjene seksualne želje, raspoloženja i veličine grudi, zbog kojih je potrebno promijeniti pilulu.

Međutim, stručnjaci kažu i da pilula možda nije uzrok ovih pojava. Istraživanja su, naime, pokazala da su se žene žalile na ove nuspojave podjednako i kad su uzimale placebo.

Kako znati koja je vrsta odgovarajuća?

Kontracepcijske pilule su poput nekog novog jela, objašnjavaju stručnjaci. Liječnik ne može znati koja će pilula odgovarati nekoj ženi dok ju ona ne proba. U tom kontekstu, ginekolog će samo predložiti određen tip pilule na osnovi individualnih parametara, kao što su simptomi PMS-a i menstruacije (glavobolja, dismenoreja, promjene raspoloženja).

Iako primjena određenih tipova pilule sa sintetičkim progesteronom – Yaz i Yasmin – povećavaju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, koristi od ovog oblika kontracepcije za većinu žena ipak nadmašuju rizike. Objektivno, današnje generacije pilula uravnoteženog su sastava i djelovanja, a njihov veliki broj na tržištu ipak omogućava pravi izbor. Na kraju, sve su one podjednako učinkovite u sprječavanju začeća.

Cijeli članak pročitajte na portalu Zdrava Krava!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.