Trudnoća 22. ožujka 2022.

Medicinska sestra pokazala kako izgleda epiziotomija

Foto: Thinkstock ;Postoje neki, ne tako ugodni dijelovi poroda o kojima nitko ne voli razgovarati. Jedan od tih dijelova je i vaginalno pucanje.
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Postoje neki, ne tako ugodni dijelovi poroda o kojima nitko ne voli razgovarati. Jedan od tih dijelova je i vaginalno pucanje.

Opstetičari rade epiziotomiju rutinski kako bi ubrzali porod i spriječili pucanje vagine tijekom prvog vaginalnog poroda. "Epiziotomija" je izraz za postupak tijekom porođaja gdje liječnik ili babica naprave kirurški rez od rodnice prema anusu - mišićnom području zvanom perineum. Razmišlja se kako je bolje napraviti kontrolirani rez nego dopustiti da se međica prirodno suzi, jer dijete izlazi iz majčina tijela. S obzirom na to da se ovaj zahvat izvodi pod anestezijom, uglavnom nije bolan, ali nije ni ugodan.

Na stranici Tiny Hearts Education medicinska sestra  Nikki Jurcutz pojasnila je kako taj postupak izgleda. 

"Epiziotomija se izvodi kako bi spriječila ozbiljna oštećenja međice. Pucanje može značajno utjecati na buduće porode i seksualna iskustva, ovisno o mjestu pucanja i ozbiljnosti, pa ga je bolje spriječiti", napisala je. 

Postupak se ne preporučuje rutinski, već postoje posebne okolnosti kada se može izvesti. "Potrebna je kada je sigurniji izbor za majku i bebu. Primjerice ako žena zbog visokog krvnog tlaka ne može snažno tiskati ili su liječnici zabrinuti zbog otkucaja srca bebe ili njenog nezgodnog položaja. Možda će trebati ako je beba pod stresom i treba ubrzati porod ili ako je bebino rame zaglavljeno za zdjeličnu kost", objasnila je Jurcutz.

Prije epiziotomije, kaže Nikki, liječnik ili primalja će ubrizgati lokalni anestetik u međicu. 

"Rodilja treba dati pristanak za epiziotomiju, stoga je važno prethodno razgovarati o okolnostima u kojima će se ona izvesti. Općenito se izvode pod kutom između 30 i 60 stupnjeva, a rez se radi prema dnu", kaže. To je zato što ako se rez napravi ravno prema dolje, postoji opasnost da se proširi. Također je važno znati da epiziotomije nisu "pouzdane". To znači da samo zato što ste imali epiziotomiju, to ne znači da nećete pretrpjeti i neku drugu vrstu traume na tom području.

Ako rodilja prođe kroz epiziotomiju, nakon poroda je čeka šivanje. Kada stignete kući iz bolnice, Nikki kaže da to područje treba održavati čistim i suhim te paziti na znakove infekcije. "Trebali biste redovito mijenjati uložak i uzeti lijekove protiv boli ako je to nužno. Bol obično dostiže vrhunac oko trećeg dana", napomenula je. 

Možda te zanima... Video: Pogledaj kako izgleda šivanje nakon epiziotomije! Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.