Trudnoća Beba u trbuhu 02. kolovoza 2013.

Može li ulje crnog kima štetiti bebi u trbuhu?

trudnica
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Imam kontaktni dermatitis i preporučili su mi da pijem ulje crnog kima. No pošto planiram i trudnoću, a čitam da ga u trudnoći nije preporučljivo piti; zanima me zašto. Kako konkretno može štetiti plodu? Apotekarica mi je rekla da ga slobodno pijem iako sam joj naglasila da radim na bebi. Što da radim?

Rađeno je relativno malo istraživanja vezano uz ulje crnog kima i trudnoću, i to isključivo na životinjskim modelima, ali postoje određeni dokazi da ako se uzima u velikim količinama može imati relativno štetan utjecaj i uzrokovati određene malformacije ploda.

Stoga vam preporučujem da ne uzimate trenutno ulje crnog kima ako planirate trudnoću i svakako ne u prva tri mjeseca trudnoće. Savjetujte se s dermatologom o drugim opcijama. Ako se odlučite na uzimanje eteričnih ulja vezano uz vaš problem dermatitisa, možete slobodno uzimati ulja noćurka ili boražine, koja nemaju kontraindikacija u trudnoći.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.