Školarci Slobodne aktivnosti 28. rujna 2017.

Zašto je dobro da školarci čitaju dječje časopise?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dječji časopisi obilježavaju djetinjstvo i odrastanje. To su ključni faktori u razvijanju mlade osobe - osim što se uz književne časopise zabavljaju, djeca uče, pamte, razvijaju svoje govorne i pismene sposobnosti

Polaganim, no sigurnim korakom uplovili smo u još jednu školsku godinu. Uzbuđeni đaci i pomalo zabrinuti roditelji nalaze se pred još jednom avanturom. Dječji časopisi obilježavaju djetinjstvo i odrastanje. To su ključni faktori u razvijanju mlade osobe - osim što se uz književne časopise zabavljaju, djeca uče, pamte, razvijaju svoje govorne i pismene sposobnosti! Možda su djetetu knjige u ovom početnom razdoblju još uvijek zbunjujuće i teške, no ilustrirane pričice, stripovi i zanimljivi upiti mogli bi ih itekako zanimati! A sve to, katkad i više od toga, pronalazimo u dječjim časopisima. 

Osim što pročitani tekstovi mogu biti važan poticaj za govorenje u nastavi hrvatskog jezika, ono može biti poticaj i za pisanje. Djecu potiče na govorno izražavanje kao što su postavljanje pitanja i davanje odgovora, pozdravljanje, obraćanje ostalima, zahvaljivanje, izražavanje osjećaja, opisivanje i pripovijedanje stvarnih ili izmišljenih događaja koji su temom ili motivima vezani uz pročitani tekst.

Aktivnosti nakon čitanja pružaju još veću mogućnost za pismeno izražavanje. Pročitani tekst često potiče učenike na pisanje stvarnih ili slikovitih opisa, samostalnih pismenih sastavaka, izvješća, obavijesti, pisma i druge oblike pismenog izražavanja. Važno je razvijati učeničku kreativnost. Provođenjem kreativnih igara djeca se kreativno oslobađaju i uživaju u maštanju i iznošenju svojih ideja.

Revije Moj planet i Prvi izbor pomoći će svakom učeniku na školskom, slatkom putovanju, koje je ključno za cijeli život.

 | Author: Promo Foto: Promo

Prvi izbor jedan je od najčitanijih časopisa u školama. Osim kvalitetnih priča, crtica, basni, bajki i igrokaza koje za časopis stvara više od pedeset umjetnika, djecu će animirati i radna knjižica koja dolazi uz časopis, a obiluje križaljkama i mozgalicama za one starije te nadopunjaljkama i likovnim sadržajima za mlađe.

Namijenjen je učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole, učiteljima, roditeljima i knjižničarima. Koristi se kao pomoć u ranom učenju hrvatskog jezika. Koristan je i u nastavi prirode i društva, likovne i glazbene kulture, dramskog odgoja i odgoja za vrijednosti. Zabavan i poučan, na čak 68 stranica, u svojih 10 brojeva donosi najbolje hrvatske pisce i ilustratore, suvremenu dječju prozu i poeziju, igrokaze, stripove, edukativne tekstove i slikopriče! Tu su i zanimljivi natječaji u kojima učenici mogu sudjelovati samostalno i u grupama i osvojiti vrijedne nagrade!

A za one malo starije, ljubitelje prirode i životinja, povijesnih i zemljopisnih činjenica, u zabavnom ilustriranom ruhu nudi časopis Moj planet! Časopis je namijenjen za učenike od 2. do 6. razreda osnovne škole. Izlazi svaki mjesec tijekom cijele školske godine od rujna do lipnja (10 brojeva).

Najprodavaniji je časopis iz prirode i društva u Hrvatskoj, obiluje vrijednim sadržajima iz područja prirode, biologije, fizike, zemljopisa i povijesti zbog čega već godinama služi kao nezamjenjivo pomoćno sredstvo u nadopunjavanju i obogaćivanju znanja te kao pomoć pri razumijevanju gradiva iz prirode u višim i nižim razredima osnovne škole!

Sve detalje možete dobiti na web stranici Mozaik knjiga, na besplatnom telefonu  0800 10 13 ili 01/6053 965 ili pošaljite upit na e-mail casopisi@mozaik-knjiga.hr.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.