Školarci Slobodne aktivnosti 19. lipnja 2024.

Uskoro počinje Međunarodni dječji festival u Šibeniku: U dva tjedna više od 200 programa

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na 64. MDF stižu umjetnici iz Indije, Italije, Španjolske, Sjeverne Makedonije, Brazila, Portugala, Japana, Austrije, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Bugarske, Rumunjske, Poljske te Njemačke

Bliži se 64. Međunarodni dječji festival Šibenik – Hrvatska koji će od 22. lipnja do 6. srpnja, uz podršku Ministarstva kulture i medija okupiti djecu i umjetnike iz čitavog svijeta, donoseći na gradskim ulicama i trgovima više od 200 programa.

Festival u subotu od 21,15 sati na ljetnoj pozornici na Trgu Republike Hrvatske, uz izravni prijenos na nacionalnoj televiziji otvara lutkarska opera za djecu “Ero s onoga svijeta” u režiji Krešimira Dolenčića, a u izvedbi Zagrebačkog kazališta lutaka .

Tijekom dva tjedna na šibenskim će se ulicama i trgovima bit će održani više od 200 dramskih, literarnih, likovnih, filmskih i sportskih programa. Pedesetak festivalskih radionica pohađat će više od tisuću djece.

Na 64. MDF stižu umjetnici iz Indije, Italije, Španjolske, Sjeverne Makedonije, Brazila, Portugala, Japana, Austrije, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Bugarske, Rumunjske, Poljske te Njemačke.

Jutarnji dio rezerviran je za radionički program koji će ugostiti niz velikih imena s domaće i međunarodne umjetničke scene.

Među njima su akademska slikarica Dubravka Kolanović, ilustratorice i likovne umjetnice Hana Tintor, Manuela Vladić Maštruko, Tisja Kljaković Brajić, Jelena Pervan, BooBooTannenbaum (Srđana Modrinić), glazbenica Sara Renar, karikaturist Nik Titanik, Ada Burke, kazališna glumica i producentica iz Londona, Lisa Burk iz Beča, Michele Pastorini, baletni prvak i koreograf u HNK Ivan pl. Zajec iz Rijeke.

 | Author: Duško Jaramaz/PIXSELL Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Programi će se uglavnom održavati na otvorenom te će većinom biti besplatni za sve gledatelje, što uključuje brojne spektakle, poput akrobatskog showa “Meraviglia” gostiju iz Italije Sonics Aerial Performance uz autora Alessandra Pietrolinija koji se izvodi na visini, a gledatelji će ga moći promatrati sa šibenske Poljane.

U Perivoju Roberta Visianija na više dana bit će udomaćena španjolska družina Katakrak sa svojim interaktivnim parkom “Recicloperats”. Teatar Poco Loco publiku vodi u obilazak šume Šubićevac i nudi doživljaj kazališne predstave kakav festivalska publika još nije imala.

Predstave i programi prilagođeni su djeci svih dobi, pa će biti programa i za najmlađe i nešto stariju djecu, ali i za cijele obitelji.

Tijekom dva festivalska tjedna bit će izvedeni književni klasici poput “Malog princa” ili “Pepeljuge”, no u nešto drugačijoj izvedbi od očekivane pa će tako 64. MDF u subotu 7. srpnja svečano zatvoriti Gradsko kazalište “Zorin dom” iz Karlovca s predstavom “Pepeljuga” iz pera Vladimira Nazora po uzoru na Charlesa Perraulta, a u režiji Sanje Hrnjak.

Pepeljuga, kako ju je vidio Nazor, postaje pastirica Anka, a umjesto vile pomaže joj krava. Riječ je o mjuziklu za koji su glazbu skladali Ivica Šimić i Ante Gelo, čest gost šibenskog festivala.

Cijeli program festivala možeš pogledati ovdje

Možda te zanima... Današnja djeca se sve manje igraju - to znamo, ali dokazano je i istraživanjem Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.