Školarci Slobodne aktivnosti 21. lipnja 2013.

Ljetni vodič za zabavu u gradu

Sveti Martin toplice kupanje
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Večernji list
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Imate dijete vrtićke ili školske dobi i ne znate kako mu ljeto u gradu učiniti zabavnijim? Za vas smo pripremili vodič kroz ljetne aktivnosti u kojima možete provesti vrijeme zajedno s djecom, ili ih pak ostaviti u cjelodnevnom boravku dok vi radite

Sveti Martin toplice kupanje | Author: Vjeran Žganec-Rogulja/Večernji list Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Večernji list

Bazeni i kupališta

Neovisno o tome idete li ove godine i na more, odvedite djecu na bazen ili kupalište na rijeci ili jezeru i tamo potražite osvježenje od ljetnih vrućina. Većina djece obožava kupanje, kao i sve druge aktivnosti vezane uz vodu pa će im odlazak na neko kupalište sigurno biti zabavan doživljaj. Ako živite u Zagrebu, na raspolaganju vam je nekoliko gradskih bazena, ali i Jarun i Bundek.

Ako, pak, niste ljubitelj bazena, povedite svoje mališane na izlet do Mrežnice ili neke druge obližnje rijeke. Roditeljima u drugim gradovima također su na raspolaganju bazeni, toplice i kupališta na rijekama i jezerima.

izletište Odranski ribič | Author: Željko Hladika/PIXSELL Foto: Željko Hladika/PIXSELL

Izlet u prirodu

Pokažite svom djetetu kako se živi na selu i odvedite ga na jedno od brojnih seoskih gospodarstava i izletišta. Vaše će dijete sigurno uživati u cjelodnevnom boravku u prirodi te u upoznavanju domaćih životinja koje mnoga gradska djeca inače nemaju priliku vidjeti uživo. Velik broj seoskih gospodarstava uz dobru gastronomsku ponudu nudi i zabavu za djecu, male zoološke vrtove, a neki imaju i bazene i dječja igrališta.

Divlje ljeto | Author: Zoološki vrt Foto: Zoološki vrt

Cjelodnevni boravak za školarce

Dio roditelja školaraca nema na raspolaganju baka servis ili neku osobu koja bi im pričuvala dijete dok su na poslu, pa spas mogu pronaći u nekom od centara ili ustanova koje su osmislile cjelodnevni ljetni program boravka za djecu zaposlenih roditelja.  Primjerice, zagrebačka Udruga Želim biti znanstvenik organizira Ljetni znanstveni kamp za djecu od 7 do 11 godina. Kamp vode iskusni profesori i inženjeri znanosti, a kroz osmosatni program u prirodi djecu upoznaju sa zabavnom stranom znanosti. I dječji edukativni centar Mala Sova u Zagrebu organizirao je tijekom cijelog ljeta boravak za školarce, a djeca u tom centru uče jezike, vježbaju i likovno se izražavaju.

Zoološki vrt pripremio je program Divlje ljeto, u sklopu kojeg školarci mogu doživjeti nezaboravnu pustolovinu među divljim životinjama. Tu je i program Ljetna tvornica znanosti koja se održava u tri grada – Čakovcu, Samoboru i Splitu. Znanstvene radionice za osnovnoškolce i srednjoškolce organiziraju i izvode studenti u suradnji s Mediteranskim institutom za istraživanje života te s Institutom sinergije znanosti i društva iz Čakovca i Klubom samoborskih studenata.

radionica CeKaTe | Author: Arhiva CeKaTe Foto: Arhiva CeKaTe

Besplatne radionice

Brojni centri za kulturu po gradovima tijekom ljeta nude različite programe i radionice za djecu. Zagrebački Centar za kulturu Trešnjevka, primjerice, u okviru svog programa Dnevni boravak pruža školarcima mogućnost da nauče oslikavati majice, heklati, štrikati, saditi vrt ili pak raditi origami.

I knjižnice ljeti organiziraju različite radionice, a mi ćemo samo spomenuti program 'Đački ljetni dani' na Odjelu za djecu i mladež karlovačke Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić. Mladi Karlovčani u svojoj knjižnici mogu pohađati glazbenu, likovnu, literarnu, plesnu ili pak računalnu radionicu. Provjerite kakve aktivnosti nude u vašoj knjižnici.

Međunarodni dječji festival Šibenik | Author: Duško Jaramaz/PIXSELL Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Festivali i izložbe

Ako ste u prilici, odnosno ako se u vašem gradu održava neki festival poput Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku ili Špancirfesta, svakako ga posjetite. Trgovi i ulice gradova u vrijeme festivala pretvaraju se u jednu veliku pozornicu i vaše će dijete sigurno pronaći zabavu za sebe.

Ljetni mjeseci idealni su i da posjetite muzeje koje niste imali vremena posjetiti tijekom godine, a neke izložbe ljeti se premještaju i izvan muzeja. Primjerice, u zagrebačkom Botaničkom vrtu do studenog se može pogledati izložba 'U Hrvatskoj se fura natura' kojoj je cilj da djeca nauče više o očuvanju našeg okoliša.  

Više informacija o raznim aktivnostima i programima za djecu potražite u našoj Tražilici događanja, a pozivamo vas i da se uključite u raspravu u forumu te s drugim roditeljima podijelite ideje za ljetnu zabavu u gradu. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.