Školarci Slobodne aktivnosti 14. listopada 2024.

Jesenske preporuke: Ove će knjige raspiriti maštu i riječima i svojim čarobnim stranicama

Foto: Školska knjiga
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Preporučujemo vam slikovnice i ilustrirane knjige u izdanju Školske knjige uz koje će svaki čitatelj jačati mišiće mašte, tog nevidljivog „organa” koji od pamtivijeka uljepšava ljudski život i unapređuje civilizaciju.

U hladnim i kišnim jesenskim danima dobre su knjige poput prijatelja koji nas nikad neće iznevjeriti. U njima nalazimo gotovo sve što trebamo: sigurno utočište i nadahnuće, čarobno mjesto na kojemu naša neobuzdana mašta uzlijeće visoko i vodi nas u daleke, uzbudljive svjetove u kojima se, nerijetko, ostvaruje i ono nemoguće. Za let su uvijek zaslužna vlastita krila, ali dodatni poticaj daje specijalni dar – čarobni štapić Hermione Granger.

Možda te zanima... Uzbudljive i edukativne slikovnice za mlade istraživače, pustolove i sanjare Školarci

Emily Hawkins, Jessica Roux: Velika knjiga o sirenama i Velika knjiga o čarobnim bićima

 | Author: Školska knjiga Foto: Školska knjiga

Kovanice iz antičkih vremena na kojima su prikazani bogovi i božice s ribljim repovima samo su neki od dokaza da sirene stoljećima fasciniraju ljude. Zađemo li još dalje u povijest, u drevnu Mezopotamiju i Siriju, i ondje ćemo pronaći njihove tragove. Sve što čitatelji žele znati o sirenama, mitskim stvorenjima koja se nalaze na granici između dva svijeta (riba i sisavaca), pronaći će u maštovitoj, tvrdo ukoričenoj i bogato oslikanoj slikovnici Velika knjiga o sirenama Emily Hawkins i ilustratorice Jessice Roux. 

Velika knjiga o sirenama koju je sjajno prevela Srebrenka Peregrin sadržava precizne bilješke i detaljne skice koje opisuju različite vrste sirena iz cijelog svijeta. Upoznajte njihov životni ciklus, anatomiju, navike i staništa u toj brižno ilustriranoj zbirci koja svim ljubiteljima mitova i legendi otkriva prekrasan podvodni svijet. 

 | Author: Školska knjiga Foto: Školska knjiga

To nije sve! Izašla je i Velika knjiga o čarobnim bićima u kojoj će mali i veliki poklonici fantastike doznati sve o bajkovitim stvorenjima iz cijelog svijeta, od moćnih zmija iz slatkovodnih jezera do nježnih jednoroga iz zabačenih šuma.

Harry Potter – Knjiga čarolija i čarobnih napitaka

 | Author: Školska knjiga Foto: Školska knjiga

Magična stvorenja upoznat će i čitatelji knjige Harry Potter – Knjiga čarolija i čarobnih napitaka, nadahnute filmovima o najpoznatijem čarobnjaku. Ta je  interaktivna knjiga službeni vodič kroz čudesni svijet s kojim se susreću Harry Potter i njegovi prijatelji. Upoznajte profesore koji predaju u Hogwartsu, otkrijte kako se riješiti dosadnog bauka i doznajte koji se sastojak nikada ne smije dodati u višesokovni napitak. 

Uz knjigu dobivate i poseban dar – čarobni štapić Hermione Granger koji piše nevidljivom tintom. Dok čitate Knjigu čarolija i čarobnih napitaka, pametno ga upotrebljavajte kako biste lakše otkrili skrivene predmete, objasnili zagonetne činjenice i vodili vlastite magične bilješke. A kad pročitate do kraja knjigu koju je prevela Mirjana Paić-Jurinić, bit ćete stručnjaci za čarolije i magiju iz filmova o Harryju Potteru, najpopularnijem čarobnjaku svih vremena. 

Sandra Dieckmann: Čarobno pero 

 | Author: Školska knjiga Foto: Školska knjiga

Svi mi čeznemo za trenutkom u kojemu čarolija obasja naš život. Nije iznimka ni Mali Medo koji živi duboko u šumi sa svojom divnom obitelji. Medvjedićeva majka Paprat mudra je i blaga, njegova starija sestra Gora snažna i hrabra, a njegov brat Sokol zabavan i bistar. Čini se da medvjedić uživa u danima svojeg djetinjstva, okružen divnom prirodom i ljubavlju svojih bližnjih.
No Mali Medo krije veliku tajnu... Strahuje da nema ni jednu jedinu osobinu po kojoj bi mogao dobiti medvjeđe ime. Nije ni hrabar, ni snažan, a ni zabavan. Nije blag ni spretan. Kad njegova obitelj pleše, on sjedi. Kad se Gora i Sokol penju na najviša stabla, Mali Medo od straha ostaje na tlu. Boji se brze vode, pa ne peca s hrabrim medvjedima. No jedne olujne noći ugleda žar-pticu koja mu podari čarobno pero. 

Dirljiva i prekrasno ilustrirana slikovnica Čarobno pero Sandre Dieckman (u prijevodu Marka Marasa) pomoći će malim čitateljima da upoznaju svoje vrline i postanu svjesni vlastite važnosti i pripadnosti obitelji i široj zajednici. Roditelji i djeca zavoljet će Čarobno pero, čudesnu priču o potrazi za posebnom iskrom u nama!

Možda te zanima... Znanost je zabavna – preporuke slikovnica za buduće znanstvenike i druge genijalce Vrtić

Nataša Jukić i Ivan Stanišić: Jagin lonac

 | Author: Školska knjiga Foto: Školska knjiga

Bogato ilustrirana slikovnica Jagin lonac koju je napisala Nataša Jukić, a ilustrirao Ivan Stanišić nudi priču o ljudskim vrlinama i manama, o površnosti i osudama koje donosimo bez dubljeg promišljanja. Ona poziva velike i male čitatelje na razmišljanje o vlastitim vrijednostima. Premda je napisana bajkovitim jezikom s pomalo nostalgičnim slikama i daškom davno prošlih vremena, itekako je aktualna zbog vrijednosti koje promiče (unutarnja ljepota, zahvalnost, nada i samoprihvaćanje). 

U priči se susrećemo s čarobnicom Jagom, vilama Danicom, Bugom i Ladom te vjetrom Striborom. Likovi su obilježeni ljudskim osobinama poput neumjerene taštine, zavisti, škrtosti i tvrdoglavosti, ali i beskrajnog razumijevanja, dobrote, moći opraštanja i zahvalnosti. Nit vodilja ove priče dovodi nas do vrlina koje želimo nositi na svojim prsima kao ordenje.

Katharine McEwen: Tko se sve skriva u savani? i Tko se sve skriva na morskoj obali?

 | Author: Školska knjiga Foto: Školska knjiga

Mala djeca uživaju u igri skrivanja. Potaknite njihovu radoznalost čitajući im nove slikovnice iz serije Tko se skriva? Katharine McEwen. U inovativnoj knjizi Tko se sve skriva u savani? s više od 25 malih prozorčića najmlađi mogu istražiti tko se krije ispod lišća u rijeci, u krošnjama drveća i iza stijena te otkriti mnogo zanimljivih činjenica o životinjama u savani. S prikazima koji vode čitatelje kroz sve dijelove dana, ovo je savršen uvod u sve što se događa usred beskrajne savane.

I na morskoj obali ima mnogo životinja. Gdje li se skrivaju i što rade? U slikovnici Tko se sve skriva na morskoj obali? djeca mogu pomno proučiti šarene stranice i istražiti tko se krije ispod morskih algi i trave, u ribarskoj mreži i iza stijena te otkriti mnogo zanimljivih informacija o životinjama koje žive na morskoj obali i u plićaku. 

 | Author: Školska knjiga Foto: Školska knjiga

Pročitajte svojoj dječici i prethodne knjižice iz iste serije – Tko se sve skriva u džungli? i Tko se sve skriva na selu? jer će ona zasigurno uživati otkrivajući tko se skriva iza prozorčića u slikovnicama punim neodoljivih životinja i zabavnih činjenica o prirodi. 

Clive Gifford i Teo Georgiev: Knjiga o vremenu 

 | Author: Školska knjiga Foto: Školska knjiga

Jeste li znali da je zeptosekunda trilijunti dio milijarditog dijela sekunde? Ili da je SAD nekada imao 144 različite vremenske zone? Ili da ćete tijekom života otprilike 33 godine provesti u krevetu? Otkrijte još pitanja, odgovora i teorija u uzbudljivom djelu Knjiga o vremenu prepunom divnih spoznaja i podataka o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Što je zapravo vrijeme? Zašto se katkad čini da se ubrzava ili usporava? Kako funkcionira? I je li uopće stvarno? Je li vrijeme na Zemlji isto što i vrijeme na Marsu? Je li moguće putovati kroz vrijeme? Knjiga o vremenu autora Clivea Gifforda i ilustratora Tea Georgieva, u prijevodu Darija Hrupeca, sadržava odgovore na ta i mnoga druga pitanja.

Knjiga kroz prizmu vremena istražuje širok spektar tema s područja STEM-a koje djeca poznaju i vole – poput svemira, dinosaura, životinja, ljudskog tijela i strojeva – a sve iz potpuno nove perspektive. Jasne ilustracije pomažu u prenošenju apstraktnih pojmova i pridonose ugodnom iskustvu čitanja. Zabavna i iznenađujuća djela Knjiga o vremenu i Knjiga o matematici (iz iste serije ilustriranih knjiga) naučit će djecu da promatraju svijet na potpuno nov način.

Jessica Courtney-Tickle: Orkestar priča priču – Planeti

 | Author: Školska knjiga Foto: Školska knjiga

Ljubiteljima zvijezda, planeta i drugih nebeskih tijela namijenjena je iznimno zanimljiva i raskošno ilustrirana interaktivna glazbena slikovnica Orkestar priča priču – Planeti Jessice Courtney-Tickle. U njoj pratimo dvoje djece u svemirskoj pustolovini. Roditelji i djeca mogu pritisnuti simbol note na svakoj stranici i poslušati kako će priča oživjeti uz glazbu iz Planeta Gustava Holsta, a nakon čitanja knjige na zadnjoj stranici mogu se ponovno poslušati svi glazbeni ulomci i doznati dodatne informacije o instrumentima, ritmovima i glazbenim tehnikama koje ih čine tako moćnima. 

Knjiga Planeti koju je prevela Katarina Ivanjek najnovija je u nizu slikovnica iz popularnoga svjetskog serijala Orkestar priča priču (Orašar, Trnoružica, Labuđe jezero, Karneval životinja, Četiri godišnja doba, U pećini gorskog kralja i Učim svirati). Savršene su to interaktivne početnice za upoznavanje klasične glazbe!

Možda te zanima... Uz ove slikovnice najmlađi će zavoljeti, a roditelji ponoviti osnove fizike Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.