Školarci Slobodne aktivnosti 16. rujna 2013.

Eksplozija znanstvene zabave na Znanstvenom pikniku

Znanstveni piknik 2013.
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Oduševljenje više od 30 tisuća posjetitelja tijekom drugog izdanja Znanstvenog piknika u parku Boćarskog doma potvrdilo je veliki interes svih generacija Zagrepčana i gostiju metropole za popularizacijom znanosti

Od samog ulaska i susreta s eksponatom ljubljanske Hiše eksperimentov "Hodanje po vodi", do izrade modela dinosaura i kazališne predstave Luke Vidovića "Čiribu čiriba", posjetitelji raznih godina nisu "skidali" osmijehe s lica. "Eksplozije dečkiju iz Estonije su mi bile super! I ono kad smo trebali riješiti šifru", objasnio nam je 11-godišnji Matej iz Zagreba, dok se mama sa strane smješkala: "Bili smo prošle godine i kada je čuo da je Piknik i ove godine nije bilo uopće upitno hoćemo li doći".

Dok su se na glavnoj pozornici izmjenjivali znanstveni showovi i kazališne predstave, među kojima i monodrama znanstvenika Marka Košičeka o slučajnim znanstvenim izumima, na više od 20 punktova izmjenjivale su se radionice, predavanja i eksperimenti u kojima su sudjelovali svi zainteresirani.

Znanstveni piknik 2013. | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

"Tu smo jer je Piknik događanje koje je okupilo zanimljive aktivnosti i za djecu, ali i za nas, veliku djecu, koje ne uključuju samo sjedenje u fotelji s našim pametnim telefonima ili ispred televizora", rekao nam je 37-godišnji Ante, otac tri sina. Njih je najviše oduševio Makey Makey, uređaj iz MIT-a, jednog od najpoznatijih svjetskih fakulteta, koji pretvara skoro bilo koji predmet u kompjutorsku tipkovnicu, a koji je došao zahvaljujući veleposlanstvu SAD-a i dr. Brindhi Muniappan.

Posjetitelji su predah tražili najčešće u zoni "Odmora za mozak i noge", gdje su se također mogli zabaviti uz maths busking, tzv. Uličnu znanost ili znanstveni Cest is d'best. Najmlađi su radili i Polje pozitivne energije koje su popunjavali vjetrenjačama koje su sami izradili uz pomoć profesora i učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.

"Ove godine smo utrostručili program i mnogi su nas pitali zašto Piknik ne traje barem cijeli vikend. Nažalost, troškovi ovakvog događanja su jako visoki, a zasad sve to radimo na manje-više razini entuzijazma i volontiranja. Kada više tvrtki poput Croatia osiguranja, Vipneta, King ICT-a, Ericsson NT, Siemensa, Erste&Steiermärkische banke ili Dukata prepozna kvalitetu i vrijednost Piknika, odmah ćemo i produžiti trajanje", rekla je voditeljica projekta Jelena Filipaj, dok je primala čestitke od posjetitelja.

Drugo izdanje Znanstvenog piknika okupilo je tako na jednom mjestu oko 200 znanstvenih komunikatora i edukatora iz 10 zemalja svijeta te više od 50 oduševljenih volontera što je pokazalo kako popularizacija znanosti definitivno ima svoju publiku, kako se to voli reći.

Humanitarna akcija

Odlično je bilo vidjeti i kako su se sponzori Piknika uključili i sadržajno te je tako Vipnet organizirao radionicu o sigurnosti na Internetu, koju su slušali i djeca i roditelji. Ericsson NT-a je bio pokrovitelj ZEZ interaktivnih izložaka koji su dodatni korak prema znanstvenom centru odnosno "Znanstvenom pikniku s krovom", kako je spomenuo Davor Komerički, idejni začetnik Znanstvenog piknika i ZEZ centra. Siemens se uključio sa Škrinjama otkrića koje su sami dizajnirali, dok je King ICT bio pokrovitelj atraktivnih nastupa estonskih popularizatora znanosti iz znanstvenog centra AHHAA.

Znanstveni piknik 2013. | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Znanstveni piknik je organizirao i humanitarnu akciju za požarom uništeni znanstveni centar "Citta della Scienza" u Napulju, a jedna od aktivnosti je bila mogućnost fotografiranja ispred velikih krila te pokazivanja koliko anđela ima i u Hrvatskoj koji žele pomoći. Galerije možete pronaći na Facebook fan stranici Znanstvenog piknika.

Uz podršku Grada Zagreba, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH, Ministarstva kulture RH, Hrvatske gospodarske komore, Francuskog veleposlanstva u Zagrebu, Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu, Austrijskog kulturnog foruma, Zagrebačkog holdinga, Instituta Ruđer Bošković i Turističke zajednice Grada Zagreba, sa spuštanjem zastora na drugi Znanstveni piknik već su počele pripreme za treće izdanje koje će se održati u rujnu 2014. godine.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.