Školarci Slobodne aktivnosti 07. prosinca 2022.

Dječje novogodišnje odluke mogu biti divna stvar - i višestruko korisna

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad se radi o novogodišnjim odlukama, mi ih često donosimo i onda – zanemarimo. Klinci su bolji od nas! Pomognimo im da donesu one prave kojih će se stvarno pridržavati.

Krajem godine već poslovično smišljamo koje su to novogodišnje odluke koje ćemo početkom nove godine prekršiti i zanemariti. Da, točno to smo napisali. Znamo da se neki uistinu i pridržavaju tih odluka, ali ne događa li se češće da ih jednostavno zaboravimo i ne napravimo ama baš ništa po tom pitanju? Nažalost, tako je. No, zašto klinci ne bi bili bolji od nas u tom, kao što u puno stvari i jesu?

Djeca u dobi između 7 i 12 godina u idealnom su razdoblju za ovakvo donošenje odluka. A novogodišnje odluke mogle bi im biti posebno zanimljive ako im objasniš koncept. I ne, ne mislimo na onaj koncept iz prve rečenice, nego baš obrnuto. U ovoj su dobi djeca taman dovoljno mala i dovoljno odrasla da još nemaju čvrsto usađene brojne navike, a opet upravo su u dobi kad bi mogli usvojiti nove, pozitivne. Mogu shvatiti jasno što je novogodišnja odluka i donijeti svoju, ali roditelji su tu da ih usmjere.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Zajedničko donošenje odluka može biti zabavno i uzbudljivo, prilika za druženje i povezivanje. No, na neke stvari moraš putem itekako paziti, jer prvo što naučimo o djeci je da nas kopiraju u svemu. A imaj isto tako na umu da je jedna tako fora stvar kao što su novogodišnje odluke sjajna prilika za usađivanje nekih navika koje želimo da klinci usvoje… Kad se nešto „proda“ pod novogodišnje odluke, odmah drukčije zvuči, zar ne?

Budi uzor!

Nema važnijeg od ovog. Ako se roditelji ne drže novogodišnjih odluka, zašto bi dijete? Donesite zajedno, kao obitelj, novogodišnje odluke. Neka klinci znaju koje su odluke donijeli roditelji i obrnuto. Objasni im što točno znači donijeti ovakve odluke i zašto ih uopće donositi. Možeš im, na primjer, reći: „Mi smo odlučili da ćemo kuhati najmanje šest dana u tjednu obroke kod kuće i da ćemo svi zajedno jesti. Možda nam se neće uvijek dati, ali to je važno za kućni budžet i za naše zdravlje.“

Nemoj tražiti od klinaca ono što ne ni ti kao roditelj ne možeš napraviti! Na primjer, ne možeš tražiti od njih da se ujutro brže spreme i krenu, ako ni ti to ne možeš provesti u djelo.

Pozitiva prije svega

Nova godina je nešto pozitivno. I neka takve budu i odluke! Predstavi im to kao da je svaki dan nova prilika za neku važnu odluku, a posebno – nova godina. Jako je važno kako to predstaviš, kao nešto zabavno i uzbudljivo ili kao „pametovanje“ i svojevrsnu kaznu. Ova druga varijanta, nagađaš, nije dobra.

Sjeti se nečeg što je dijete od prošle godine uspjelo savladati, napraviti, pa im odluku predstavi na taj način. Na primjer, ako je dijete napredovalo u sviranju klavira, možeš ga podsjetiti: „Sjećaš se kako si se jako trudila i naučila svirati klavir još bolje? Razmisli što bi ove godine željela napraviti ili poboljšati, naučiti. Što bi te učinilo sretnom?“ To je najbolji put do dobre novogodišnje odluke!

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Predloži, ne nalaži!

Ne, ti nisi osoba koja treba donijeti odluku za tvoje dijete. Možeš predložiti, ali nikako narediti ili ne dati izbora. Pomogni prijedlogom, savjetuj ako te se pita, sugeriraj promjenu, pobrini se da je prikladno godinama – ali tu stani. Dijete mora samo donijeti odluke i tako preuzeti odgovornost za svoje ciljeve i naučiti planirati.

Pokušaj ih voditi pitanjima – što ti je važno, što silno želiš postići, čemu se veseliš? Ako dijete ne zna, možda možeš sugerirati: biti ljubazniji prema bratu/sestri, raditi lektiru na vrijeme, ne preskakati pranje zuba… Mudro biraj i sve ide u tvoju korist.

Kratko i jasno

Neka lista novogodišnjih odluka ne bude duga. Neka to budu dvije ili tri odluke – sasvim dovoljno! Tako će ih biti lakše ispuniti – znaš po sebi. I nemoj da te odluke budu u stilu „Bit ću dobra.“ Znaš i sam(a) da to ne pali. „Usisat ću stan jednom tjedno“ je daleko bolja odluka! A i tebi odgovara, zar ne?

Ne prigovaraj ako ne ide

Ako u prvih nekoliko tjedana vidiš da ne ide, nemoj da ti prijeđe u naviku govoriti „Rekao si da ćeš usisavati, a nisi niti jednom!“ Pokušaj to izvesti na način da dijete podsjetiš, kao na primjer: „Idemo vidjeti kako napredujemo ti i ja s našim novogodišnjim odlukama! Ja sam jučer večerala nezdravo, a to ne želim stvarno, pa ću sad krenuti iznova. A ti?“

Ako skreneš s puta, radije priznaj, pa pokušajte zajedno krenuti ispočetka. Ljudski je pogriješiti, ljudski je priznati i ljudski je pokušati ponovno. To želiš usaditi i svom djetetu. Osim toga, priznaj da je teško. „Činilo se kao dobra odluka, zar ne? A sad baš i nije lako pridržavati se tog.“ Zajedno pokušajte shvatiti zašto je tako teško i pokušajte ponovno podijeliti uzbuđenje zbog odluke.

Neke dobre novogodišnje odluke za dijete i/ili obitelj:

  • Svaki dan ću pojesti barem dvije voćke.
  • Upisat ću se na košarku.
  • Svake večeri ćemo umjesto gledanja TV-a čitati 30 minuta.
  • Jednom tjedno ću pospremati svoju sobu / dnevni boravak.
  • Skratit ćemo tuširanje na maksimalno 5 minuta.
  • Nedjeljom ćemo zajedno doručkovati.
  • Petkom navečer imat ćemo večer igara.
Možda te zanima... Djeca koja pomažu u kući su uspješnija: Nikad nije prerano... Vrtić Možda te zanima... Od koje godine djeca mogu pomagati u kućanskim poslovima? Vrtić Možda te zanima... 10 vještina koje djeca trebaju usvojiti za sretan život Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.