Školarci Škola 31. kolovoza 2021.

Nova školska godina: Uvode se nacionalni ispiti za petaše i osmaše te probne mature

Foto: Shutterstock ;Način na koji su djeca odgajana u ranim godinama ima veliki utjecaj na njihovo ponašanje, ali i na način na koji percipiraju svijet i komuniciraju s njim u odrasloj dobi.
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U ponedjeljak počinje nova školska godina koja sa sobom donosi neke bitne promjene i novosti

Probni ispiti državne mature koje će nova generacija maturanata pisati tijekom nastave, uvođenje nacionalnog ispita za učenike petih i osmih razreda u osamdeset osnovnih škola Hrvatske, završno uvođenje izmijenjenih kurikuluma u četvrte i osme razrede osnovnih, kao i u završne, četvrte razrede srednjih škola – najvažnije su novosti koje učenike očekuju u novoj školskoj 2021./2022. godini, piše Večernji list

Za razliku od prethodne dvije pandemijske školske godine sada cijeli razredi neće odlaziti u izolacije pojavi li se među učenicima i nastavnicima zaraza – izolacija će se odnositi samo na učenike koji sjede u neposrednoj blizini zaraženog. Ove godine dopustit će se i miješanje djece i učenika različitih odgojno-obrazovnih skupina koji su slične dobi, i to pri provođenju dodatne i dopunske nastave, produženog boravka i slično.

Možda te zanima... Boris Jokić: Nužno je da škole ostanu otvorene, pandemija je izrazito negativno utjecala na život većine učenika Školarci

Učenici koji u svojim učionicama ne mogu držati propisani razmak nastavu će i dalje pratiti noseći maske, a ista se mjera odnosi i na nastavnike koji se do sada nisu odlučili cijepiti. Dakle, maske su na nastavi i u novoj školskoj godini obvezne za učenike od petog do osmog razreda osnovnih škola koji u svojim učionicama ne mogu biti razmaknuti 1,5 m, kao i za učenike srednjih škola u kojima nije moguće osigurati razmak od dva metra – ako se zadovolje ti preduvjeti, učenici ne trebaju imati maske u školi.

Ponovno će se održavati roditeljski sastanci uživo, a bit će dopušteni i treninzi školskih sportskih klubova u školskim dvoranama u kojima sudjeluju učenici različitih razreda. Bit će dopušteni posjeti školama tako da posjetitelji koji sudjeluju u izvannastavnim aktivnostima kao što su priredbe moraju imati COVID potvrde koje zaposlenici škola moraju provjeravati. Praksa će se odvijati bez ograničenja po mjerama koje vrijede za djelatnost u kojoj učenik obavlja praksu, a bit će opet dopuštena i praksa u strukovnim školama.

Probni ispiti državne mature

Od noviteta, u ovoj školskoj godini uvode se probni ispiti državne mature iz svih predmeta koje svi mogu prijaviti. Ti se probni ispiti državne mature neće ocjenjivati na način da njihov rezultat utječe na zaključnu ucjenu učenika niti se upisuju u imenik.

Učenike koji sada kreću u peti razred u listopadu će dočekati nacionalni ispiti, a učenike koji će u osmi razred nacionalnim ispitima će pristupiti u svibnju. Kako tek počinje primjena nacionalnih ispita u našem školskom sustavu, njima neće pristupiti svi peti i osmi razredi, već učenici tih razreda u ukupno izabranih osamdesetak škola. Tako će ovogodišnji učenici petih razreda na nacionalnim ispitima provjeravati znanje iz hrvatskog jezika, matematike, prirode i društva koje su morali usvojiti u četvrtom razredu osnovne škole, dok će osmaši nacionalne ispite pisati iz hrvatskog, matematike, biologije, kemije i fizike koji će obuhvaćati cjelokupno gradivo naučeno u osnovnoj školi, piše Večernji list.

Možda te zanima... Pitali smo roditelje što misle u uvođenju male mature u škole! Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.