Školarci Škola 30. kolovoza 2022.

Kako pripremiti dijete za polazak u prvi razred?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Polazak u prvi razred veliki je trenutak u životu cijele obitelji, a osobito za dijete koje se prvi put susreće s novim pravilima ponašanja, novim licima, prostorom... Sve to predstavlja veliku promjenu. Logopedica Josipa Jurjević donosi nekoliko korisnih savjeta za roditelje prvašića i djecu koja će prvi put sjesti u školsku klupu

Prvi dani škole predstavljaju veliki izazov za roditelje i prvašiće! To je važan i velik događaj u životu svih školaraca. Toliko toga se događa u školskim klupama i mnoga djeca ne mogu skriti uzbuđenje pa se nerijetko ponosno prešetavaju sa svojim novim školskim torbama, urednim pernicama i složenim knjigama i bilježnicama i nekoliko dana prije početka nastave. Uzbuđenje je na vrhuncu! Svi se negdje u kutku svog uma sjećamo tog osjećaja, zar ne?

Osim naših đaka prvaka, posebno su uzbuđeni i njihovi roditelji. Mi logopedi, nakon mnogo iskustva i rada s djecom te brojnih tajni i zanimljivih anegdota koje s nama dijele upravo naši prvašići, roditeljima ćemo otkriti nekoliko tajni.

Ovo je nekoliko stvari za koje smatramo da je najvažnije zapamtiti i primijeniti:

Uvedite rutinu. Djeci odgovara rutina i pozitivno utječe na njih stoga se potrudite da uvedete rutinu oko vremena odlaska na spavanje, rutinu buđenja, prehrane, rekreacije…

Škola nije ništa strašno ni opasno. Škola je mjesto koje djetetu otvara pregršt novih znanja, prijateljstava, mogućnosti i ostalih izazovnih i uzbudljivih situacija. Dijete koje ovako zamišlja školu mnogo je manje anksiozno i opterećeno.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Zajedno s djetetom pripremite svu potrebnu opremu za školu (školska torba, pernica, bilježnice, olovke, bojice…) i dopustite djetetu da sudjeluje u odabiru zajedno s Vama. Na taj će mu način postati još jasnije da se škola bliži i što ga otprilike u njoj čeka.

Pripremite dijete na školu kao na nešto čije će zahtjeve zasigurno usvojiti uz zalaganje, trud i rad. Dijete učite samostalnosti, ali i da bude spremno bez srama potražiti pomoć.

Usmjerite se na djetetove jake strane. Vlastite ispunjene ili neispunjene ambicije ostavite po strani te pratite želje i mogućnosti vašeg djeteta.

Prvi dani i doživljaji u školi utječu na djetetovo samopouzdanje te poimanje sebe i svojih kvaliteta stoga razgovarajte s djetetom i budite sigurni da taj početni period dijete proživljava i stječe pozitivna iskustva. Istaknite njegove vrline i snage i dajte mu do znanja koliko vrijedi.

Ne paničarite. Sve će se stići i na kraju će sve sjesti na svoje mjesto. Vi ste djetetu model i u ovoj situaciji i ako je na Vašem licu osmijeh vjerojatno će se i dijete ugodnije osjećati.

A sad, odmorite još malo ovaj tjedan i sljedeći ponedjeljak trk u školske klupe! Prvašići sretno!

mama djevojčica učenje zadaća matematika Možda te zanima... Mama učiteljica: Kako svoje dijete pripremam za školu Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.