Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 24. listopada 2016.

Zbog sjedilačkog načina života djeca lakše obolijevaju od srčanih bolesti

djeca jesen trčanje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Metabolički sindrom je naziv za poremećaj metabolizma - kombinacija pretilosti, povišenih lipida u krvi, hipertenzije i smanjene tolerancije na glukozu

Gledanje televizije i manjak rekreacije kod djece mlađe od 16 godina povezani s rizikom od dobivanja metaboličkog sindroma, to jest do poremećaja metabolizma, pokazalo je istraživanje američkih i australskih znanstvenika.

Metabolički sindrom je naziv za poremećaj metabolizma - kombinacije pretilosti, povišenih lipida u krvi, hipertenzije i smanjene tolerancije na glukozu - koji dovodi do mnogo većeg rizika od dijabetesa tipa 2, moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti.

Aktivna djeca su zdravija, uspješnija i popularnija

Već je poznato da nedostatak fizičke aktivnosti povećava rizik od metaboličkog sindroma, kao i da je niska razina fizičke aktivnosti u slobodno vrijeme, na primjer, vrijeme provedeno u gledanju televizije, povezano s rizikom od metaboličkog sindroma, neovisno od vježbanja.

Samo 20 minuta obiteljske šetnje doprinijet će harmoniji

Studija objavljena u časopisu Diabetes Care i obuhvatila je 888 sudionika u sjevernoj Švedskoj koji su praćeni od 1981., kada su bili u devetom razredu osnovne škole, do 2008. godine.

"Rezultati pokazuju da moramo razmisliti kako da smanjimo sjedilački način života među djecom i adolescentima. To je važnije nego povećanje sportskih aktivnosti za one koji su već zainteresirani za njih", kaže glavni autor studije dr. Patrik Wenberg

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.