Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 12. travnja 2019.

Osam bijelih laži koje najčešće govorimo svojoj djeci

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Male ‘bijele’ laži su bezazlene, je li tako? One se oduvijek koriste u ime dobrog roditeljstva. Portal Scarymommy donosi nekoliko najčešćih laži koje govorimo svojoj djeci dok odrastaju

Roditelji lažu iz mnoštva razloga. Neki su dobri, neki su malo sumnjivi. Ali još uvijek lažemo. Stručnjaci redom ističu kako sa djecom trebamo uvijek biti iskreni. Međutim, ne znači da ste loši roditelji ako ih povremeno slažete. Te sitne laži čine život i vaš odnos jednostavnijim.

Dok se pripremaš za polaganje testa za roditeljstvo, donosimo ti neke uobičajene laži koje roditelji govore svojoj djeci. 

1. Imamo oči na leđima

Nisam sigurna čine li to oba roditelja, ali mame definitivno da. Moje bake su mi uvijek govorile kako imaju oči na leđima. Meni je to imalo smisla i činilo mi je da je to jedino pouzdano objašnjenje koje smo dobivali kad bi napravili nešto krivo i loše. 

Možda te zanima... 12 roditeljskih fraza koje olakšavaju razgovor s djecom Vrtić

2. Djed Mraz

Bez obzira na to priznajemo li to ili ne, cijela stvar s darovima Djeda Mraza je vjerojatno najpopularnija roditeljska laž u povijesti laži. Djed Mraz mi nikad nije donosio nikakve darove. Stoga, on ne smije biti stvaran. Hmmm… ili možda nisam dobila nikakve darove jer sam uvijek bio u ne baš dobrim odnosima s bakom.

3. Ako izađeš vani s mokrom kosom, prehladit ćeš se

Starije žene vole dijeliti informacije o zdravlju utemeljene na folkloru. Veza između mokre kose i prehlade svakako je primjer toga. Nije me briga ako je ovo laž, ionako ne volim biti na hladnom s mokrom kosom.  Laž ili ne, još uvijek ne izlazim vani mokrom kosom.

Djeca koja ranije počinju lagati su inteligentnija?

4. Stranci su opasni ljudi

Potpuno razumijem zašto roditelji govore djeci da ne idu s neznancima. Svijet je divlje i zastrašujuće mjesto. Ali odrasli i društveni mediji su nam pokazali da stranci nisu toliko loši. I mnogo češće nego što sam očekivala, ispostavilo se da su mnogo bolji od ljudi koje već poznajete.

dijete mama  | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

5. Predugo gledanje u televizor oštetit će ti vid

Sjećam se da mi je rečeno da ako puno gledam televiziju da mi može pokvariti vid,  a ako sjediš preblizu televiziji možeš oslijepiti. Laž ili ne, ako se previše približiš televizoru, zaboljet ćete glava.

6. Kad narasteš onda možeš raditi što god želiš

Govorili su mi: "Možeš raditi što god želiš kad nećeš više živjeti u mojoj kući i kad ćeš sam plaćati svoj račune". Toliko često su to govorili da sam očekivala da kad odrastem to sve biti zabavno. Važno upozorenje: Nije! Odrastanje u dvije riječi je odgovornost i računi. Ako bi moram dodati još dvije riječi za sreću i ravnotežu, to bi bio sladoled za doručak.

dijete mama Možda te zanima... O čemu roditelji najviše lažu svojoj djeci? Školarci

7. Ako nastaviš okretati očima, tako će ti i ostati

Kao dijete iz 90-ih, jedna od mojih omiljenih uspomena je okretanje očima. Bila je to vrlo izražajna gesta i mogla je imati širok raspon značenja. Kao dijete stalno sam okretala očima, i jedna odrasla osoba mi je rekla da prestanem ili riskiram da će mi oči ostati zauvijek tako. Naravno, nisam vjerovala u to i nastavila sam i dalje po svome jer sam bila drska. Sada kad sam starija primijetila sam da i to okretanje očima samo izaziva glavobolje, ali to je vjerojatno od prekomjerne upotrebe.

8. Plivanje i kupanje nakon jela uzrokuje grčeve

U svom odrastanju puno puta sam od odraslih čula kako moram čekati 30 minuta nakon jela prije nego što odem na kupanje/plivanje inače ću dobiti grčeve u trbuhu.  Kao odrasla osoba, šokirana sam što znam da nema posljedica. A s druge strane, zašto bi opće radio bilo što odmah nakon obroka?

Još nisam skroz odlučila koju ću od ovih bijelih laži sačuvati sa svoju djecu, ali znam da je roditeljstvo teško i te laži nam daju mogućnost da se ili odmorimo od gluposti ili da ih privremeno zaustavimo da ne rade nešto što će ih dugoročno povrijediti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.