Varaždinski klipič je nešto najukusnije i najfinije što se ikada moglo dobiti od peciva. Tvrdo "č" u nazivu ovog specijaliteta sjeverne Hrvatske registrirano je i zaštićeno, što ovom specijalitetu, koji službeno porijeklo vuče još iz 18. stoljeća - dodatno daje na veličini
Sastojci (namirnice za 25 klipiča):
- 1 kilogram pšeničnog glatkog brašna
- 600 ml mlijeka
- 250 ml ulja
- 80 grama svježeg kvasca
- 25 grama soli
- pola jaja
- kumin
- malo šećera
Priprema:
1. Kvasac stavite dizati zajedno sa svježim mlijekom, malo brašna i šećera.
2. Brašno prosijte, dodajte sol, ulje i dignuti kvas pa s mlijekom zamijesite mekano tijesto.
3. Tijesto se mora jako dugo i dobro mijesiti da bude rahlo, a onda ga stavimo da se diže.
4. Kada je dignuto, iz njega napravite 25 komada koje složite u kruščiće i njih opet stavite da se dižu.
5. Svaki kruščić se razvalja da bude dugačak otprilike 20 centimetara.
6. Tijesto počnite zamatati od dolje prema gore i usput ga rastežite u dužinu tako da klipiči budu dugi 25 centimetara.
7. Složite ih na lim i stavite da se opet dižu. Premažite ih žumanjkom i pospite kuminom po želji.
8. Peku se na 220°C - 10 do 12 minuta.
Potražite još recepata na stranici Gastro.hr