Hrskava korica, mirisna podloga od češnjaka i maslinovog ulja te tri vrste sira, jer jednom se živi, zar ne?
Ako misliš da se u tebi ili oko tebe krije prava gastro zvijezda, prijavi sebe ili frendice na nagradni natječaj Gastro zvijezda i dokaži da si najbolji foodie bloger regije! Ili barem followaj Gastro.hr - ima super fotki i recepata.
Blogerica Kristina s bloga Cutie and Pie donosi recept za posve drugačiju pizzu - onu s češnjakom i čak tri vrste sira.
Tijesto:
- 500 g oštrog brašna + za podlogu
- 10 g soli
- 1 vrećica suhog kvasca (7 g)
- 325 ml hladne vode
- maslinovo ulje
Priprema:
1. Brašno i sol dobro pomiješaj u velikoj posudi. Suhi kvasac dodaj u hladnu vodu i promiješaj. Smjesu vode i kvasca dodaj polagano u posudu s brašnom i soli.
2. Sve dobro premijesi dok se ne poveže u homogeno tijesto. Premjesti tijesto na pobrašnjenu podlogu i mijesi 10 minuta dok ne dobiješ glatku i elastičnu lopticu.
3. Posudu naulji maslinovim uljem, stavi lopticu tijesta unutra i prekrij krpom koju si namočila i ocijedila. Neka tijesto odstoji sat vremena na toplom mjestu.
4. Tijesto rasporedi na dva dijela ili više manjih. Loptice ostavi u pobrašnjenoj posudi da odstoje još pola sata nakon što si ih premijesila.
5. Ako koristiš pizza-kamen onda ga stavi u pećnicu na cca 45 minuta zagrijavajući je na 225°C. Ako koristiš običan pleh, prvo naravno zagrij pećnicu, 220-250° C.
6. Izreži papir za pečenje malo veći od promjera pizza-kamena ili pleha. Pizza tijesto razvaljaj na ovaj način ili kako je tebi lakše i prebaci na papir za pečenje.
Nadjev:
- 4 protisnuta režnja češnjaka
- 3-4 žlice maslinovog ulja
- origano
- sol
- 50 g Goude (ili neki drugi polutvrdi sir)
- 50 g kozjeg sira
- 25 g parmezana
- papar
Priprema:
1. Češnjak i maslinovo ulje zdrobi u mužaru. Prebaci u posudu i dodaj dva dobra prstohvata soli te origano. Popapri po želji.
2. S dobivenom smjesom premaži pizza tijesto. Dodaj krupno naribanu Goudu, trakice dimljenog kozjeg sira i sitno naribanog parmezana. Po želji rubove pizze premaži maslinovim uljem.