Školarci Prehrana školarca 17. veljače 2017.

5 razloga zašto vaša obitelj treba češće jesti ribu

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bogatstvo zdravih masnoća, vitamina i minerala samo su neke od prednosti ribe. Provjerite zašto biste ovu ukusnu i zdravu namirnicu trebali imati na meniju barem dva puta tjedno

1. Sadrži zdrave masnoće

Riba je najvažniji izvor omega - 3 masnih kiselina. Radi se o mastima koje imaju višestruko povoljno djelovanje na zdravlje, a najviše se spominju kao zaštitnici zdravlja srca te kao važna karika u razvoju mozga i vida. S obzirom da se na visokim temperaturama gube te vrijedne masti, za njihovo očuvanje predlaže se pripremati ribu kuhanjem na pari, u vodi, poširati ju ili pirjati.

2. Može se pohvaliti sadržajem vitamina 

Riba je izvor vitamina A te vitamina B skupine poput vitamina B3, B6 i B12. Da bismo očuvali vitamine u ribi, kao i u slučaju omega - 3 masnih kiselina preferiraju se "nježnije" metode pripreme.

3. Bogata je određenim mineralima 

Riba, kako morska tako i ona slatkovodna, smatra se izvorom vrijednih minerala poput poput željeza, cinka, selena te joda koji je neophodan za rad štitnjače. A ako sitnu ribu jedemo zajedno s kostima, tada je riba i jedan od najboljih izvora kalcija.

4. Lako se probavlja 

Nakon ribljeg obroka neće se javiti osjećaj "težine" u želucu kao što se može javiti u slučaju mesa, iako se radi o namirnicama s visokim udjelom proteina. Naime, proteini iz ribe su lakše probavljivi od proteina iz mesa zbog toga jer riba ima kratka mišićna vlakna i nizak sadržaj vezivnog tkiva. Proteini u ribi su visoko vrijedni što znači da sadrže sve esencijalne aminokiseline. A kada pričamo o aminokiselinama, možemo spomenuti i kako riba svoj karakterističan okus duguje visokom udjelu slobodnih aminokiselina poput glutaminske kiseline koja da je okus umami i glicina zaslužnog za slatkasti okus.

5. Nema puno kalorija

Pozitivno je što je riba niskokalorična namirnica stoga se od ribe teško možemo udebljati.


Potražite još savjeta na Gastro.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.